Gemeente Kaag en Braassem

Zwemverbod Braassemermeer, negatief zwemadvies Wijde Aa Wijde Aa.JPG

De Provincie Zuid Holland heeft bij een meting blauwalgen geconstateerd in het Braassemermeer, bij de zwemplaats aan de Galgenkade in Roelofarendsveen. Ook in de Wijde Aa, zowel in Woubrugge als in Roelofarendsveen, is blauwalg geconstateerd.

De Provincie en de gemeente Kaag en Braassem raden op dit moment iedereen af om in het betreffende water te gaan zwemmen. Voor het Braassemermeer heeft de provincie een zwemverbod ingesteld. Voor de Wijde Aa is een negatief zwemadvies uitgeroepen.

Â

De Provincie heeft bij de zwemplaats waarschuwingsborden geplaatst. Deze borden worden verwijderd wanneer er weer kan worden gezwommen. Voor informatie over de zwemwaterkwaliteit kunt u kijken op de website: www.zuid-holland.nl/zwemwater of bellen naar de zwemwatertelefoon van de Provincie, tel. (070) 41 75 50.

Blauwwieren

Drijvend aan het wateroppervlak vormen blauwwieren een blauwgroene laag die op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en vormen een stinkende brij. Als ze afsterven produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

Vergiftigingen door blauwwieren komen alleen via de mond tot stand. Ernstige vergiftigingen doen zich bij volwassenen zelden voor. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij eerder water binnenkrijgen en sneller ziek worden door vergiftiging.

Â
Gezondheidsklachten

Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van: hoofdpijn, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. Mensen met een gevoelige huid kunnen huiduitslag krijgen, in de vorm van rode, jeukende bultjes. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf. Ook andere bacteriën en virussen kunnen de genoemde klachten veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd een arts. U kunt gezondheidsklachten melden bij de GGD of bij de zwemwatertelefoon.