FNV

oproep_ramadan_agnes_jongerius

20-8-2009

Ramadan: houd een beetje rekening met elkaar

Voor moslims begint weer een bijzondere periode: de jaarlijkse Ramadan. Een maand van vasten, maar ook van bezinning, gemeenschapszin en verdraagzaamheid. FNV-voorzitter Agnes Jongerius roept werknemers en werkgevers op om de komende weken op het werk een beetje extra rekening met elkaar te houden.

Want tijdens het vasten gaat het werk gewoon door. Die combinatie is niet altijd gemakkelijk. Jongerius: "Opstaan in alle vroegte voor zonsopgang, ontbijten en je vochtbalans op peil brengen. Vervolgens de hele dag aan het werk. En pas 's avonds als het donker is weer voor het eerst eten en drinken. Vooral als je zwaar werk doet, hakt dat er behoorlijk in."

Extra pittig De Ramadan begint ieder jaar ongeveer tien dagen eerder. Dit jaar valt de vastenmaand nog in de zomer, als de dagen nog lang zijn. Dat is extra pittig. Jongerius: "Daarom is het goed als we op de werkvloer deze maand een beetje extra rekening houden met elkaar. Ook de werkgever kan een handje helpen. Als een vastende collega bijvoorbeeld wisseldiensten draait, rooster hem of haar dan zo in, dat hij op tijd zijn soepje kan nuttigen."

Sociaal en spiritueel De Ramadan gaat niet alleen over vasten, maar heeft ook een sterke sociale en spirituele kant. Tijdens de Ramadan vasten moslims overdag. Bij zonsondergang wordt het vasten gebroken met een traditionele maaltijd, de Iftar. De laatste jaren worden steeds vaker Iftars georganiseerd om verschillende bevolkingsgroepen met elkaar in contact te brengen.

Iftars op de werkvloer Steeds vaker zijn er ook Iftars op en rond de werkvloer. Agnes Jongerius: "De FNV werkt hier van harte aan mee. Als vakbond die open staat voor iedereen, willen we werknemers met verschillende achtergronden met elkaar in contact brengen. In een samenleving als de onze wonen we met z'n allen dicht op elkaar. Dan is het des te belangrijker om interesse te tonen in elkaar. Om elkaar vragen te stellen, in gesprek te gaan."

Cao De vastenmaand wordt afgesloten met het Suikerfeest. Op een aantal plekken staan daarover afspraken in de cao. Maar ook als het niet in de cao geregeld is, zou het goed zijn als de moslimcollega's vrij krijgen om het feest met hun familie te vieren. Agnes Jongerius: "Wellicht vinden zij het juist geen probleem om door te werken met Kerstmis. Met een beetje creativiteit verzinnen we oplossingen waar iedereen beter van wordt!"