Provincie Flevoland

Waarschuwingen voor blauwalg Zwemstrand Almere Haven

Voor het water bij het Zwemstrand te Almere-Haven is met ingang van vandaag, 19 augustus 2009, een waarschuwing afgegeven om daar niet te gaan zwemmen i.v.m. blauwalg. Dit ondanks de pogingen vandaag van de gemeente Almere de blauwalg te verwijderen. De stranden zijn wel vrij toegankelijk. De reden is de aanwezigheid van drijflagen blauwalgen. Er is op dit moment geen direct gezondheidsrisico aanwezig; dat risico kan wel ontstaan tussen de momenten van bemonstering. Zeker bij voor blauwalgen gunstige weersomstandigheden (onder andere verandering windrichting en hoge temperaturen) is dat een groot risico. Er zijn waarschuwingsborden geplaatst. Op korte termijn vindt extra bemonstering plaats om de waterkwaliteit te controleren.

Overige wateren in Flevoland met waarschuwing om daar niet te gaan zwemmen:

* Surfstrand Almere Haven

Blauwalg schadelijk

Ook voor mensen is de blauwalg schadelijk. De blauwalg produceert bijvoorbeeld microcystines. Deze stof is net zo giftig als het gif van een cobra. Het kan leverschade veroorzaken, maar ook misselijkheid, buikpijn, diarree, hoofdpijn en geïrriteerde ogen.

Actuele informatie

Zwemmers kunnen 24 uur per dag recente informatie over de zwemwaterkwaliteit van de Flevolandse zwemzones krijgen via de zwemwatertelefoon: 0320-265700 of via: www.flevoland.nl