Senternovem

20-08-2009 | Verslag symposium Lokale Duurzame Energiebedrijven

Op 28 mei 2009 heeft in Houten een bijeenkomst plaats gevonden waarin verschillende projecten op het gebied van duurzame energieproductie werden besproken. De middag draaide om het uitwisselen van kennis en ervaring, het opdoen van kennis over het toepassen van de Europese staatssteun en aanbestedingsregels. De bijeenkomst werd geopend door Lian Merkx, wethouder van Delft en klimaatambassadeur voor het themateam Duurzame Energieproductie van Platform Duurzame Overheden. Een verslag...

Inhoud
Na de opening ging allereerst Heleen Koopal van de Interdepartementale Programmadirectie EnergieTransitie (IPE) in op de resultaten van de inventarisatie van lokale en regionale projecten die voorafgaand aan de bijeenkomst was gehouden. Daaruit bleek dat gemeenten en provincies in toenemende mate integraal naar manieren zoeken om hun klimaatambities waar te maken en minder vanuit de voor handen zijnde duurzame energiebron in de omgeving.

Na deze resultaten volgde een presentatie van Brendan de Graaf over TexelEnergie, een coöperatie die speciaal is opgericht voor duurzaam energiegebruik op Texel. Hierin stond het belang van het creëren van draagvlak bij burgers voor het gebruik van duurzame energie centraal.

Als laatste voor de pauze volgde Fenna Aarts met een bespreking van het project DEVO B.V., het energiebedrijf voor duurzame energievoorziening in Veenendaal-Oost. Hierin stonden de uitgangspunten het project en de ontwikkeling van het businessmodel op basis van de specifieke situatie in Veenendaal centraal.

Na de pauze volgde een bespreking van verschillende duurzame energieprojecten, zoals `Eneco duurzame energie', die in de provincie Zuid-Holland zijn aangemeld bij de Europese Commissie voor een staatssteuntoets. Bernard Hoppenbrouwers ging verder in op de manieren waarop decentrale overheden met Europese regels om kunnen gaan bij het ondernemen van projecten. Ook bij de bespreking van het warmtenet Hengelo door Wim Rood en Ekram Belhadj werd benadrukt dat gemeenten en provincies veel kunnen winnen door al vroeg tijdens de voorbereidingen van duurzame energieprojecten de Europese regels erbij te pakken.

De middag werd afgesloten door Robert-Jan van Lotringen, die bij het ministerie van BZK gemeenten en provincies begeleidt bij het melden van onder meer duurzame energieprojecten bij de Europese Commissie. Hij gaf aan dat Neelie Kroes, de Europees Commissaris voor mededinging, altijd over de schouder mee kijkt als bij projecten waarbij overheidssteun is gemoeid, maar dat ook met haar wel te praten valt.

Reacties
Uit de reacties bleek dat de middag als inspirerend werd ervaren door de gesprekken over de verschillende mogelijkheden om duurzame energievoorziening te bereiken in de regio. Daarnaast gaven verschillende deelnemers aan zich meer bewust te zijn van het belang om al vroeg in het proces na te denken over eventuele juridische verplichtingen. Hierover kan advies in worden gewonnen bij bijvoorbeeld het ministerie van BZK, Europa decentraal of PIANOo.