Politie Haaglanden

Persberichten 20 augustus

Haaglanden, 20-08-2009

Bestekdief op heterdaad betrapt

Den Haag Beveiligers van een winkel aan De Stede zagen woensdag 19 augustus rond 13.00 uur hoe een man vanuit de schappen van de winkel bestek rechtstreeks in de binnenzak van zijn vest liet verdwijnen. Nadat de 35-jarige Hagenaar de kassas passeerde zonder af te rekenen, spraken een beveiliger en de bedrijfsleider de man aan. Hij bleek voor bijna 210 euro aan bestek in zijn zak te hebben gestopt. In overleg met de officier van justitie hielden de gewaarschuwde agenten de Hagenaar niet aan. Hij kan echter binnen enkele dagen een dagvaarding of boete tegemoet zien.

Zwartrijder zorgt voor paniek in tram

Den Haag/Loosduinen Een 21-jarige Hagenaar die niet in het bezit was van een geldig vervoersbewijs, zorgde volgens een melding die woensdag 19 augustus rond 16.00 uur bij de politie binnenkwam voor flink wat paniek in de tram. Bij een tramhalte aan de Oude Haagweg troffen de gewaarschuwde agenten drie HTM-controleurs aan die de Hagenaar hadden aangehouden. Omdat de man niet meewerkte aan zijn aanhouding, werd hij geboeid afgevoerd naar een politiebureau. Na voorgeleiding en overleg met de controleurs, kon de man met een bon van de HTM het bureau verlaten.

Geld van rekening gehaald

Den Haag Een 83-jarige Haagse zag binnen enkele dagen tijd een flink geldbedrag van haar bankrekening worden afgeschreven. De vrouw deed hiervan woensdag 19 augustus aangifte bij de politie. Vermoedelijk is de bejaarde Haagse bij een winkel haar pas kwijtgeraakt of is deze gestolen en is in diezelfde winkel over haar schouder meegekeken naar de pincode. De politie onderzoekt de zaak.

171 snelheidsovertredingen

Den Haag - Tijdens een snelheidscontrole op de Van Alkemadelaan, woensdag 19 augustus tussen 12.00 en 16.30 uur, overtraden 171 automobilisten de snelheidslimiet. In totaal werden 1418 voertuigen gecontroleerd. De hoogstgemeten snelheid bedroeg 84 km/u, waar 50 km/u is toegestaan. De automobilisten ontvangen een boete.

Vreemde verkooppraktijken

Rijswijk De politie moest woensdag 19 augustus om 19.30 uur bemiddelend optreden bij een agressieve verkoopmethode. Een getuige belde de politie toen zij zag dat bij de tramhalte aan de Generaal Spoorlaan een oudere dame door twee mannen werd belaagd. Toen de agenten een onderzoek instelden, troffen zij bij de tramhalte twee mannen (27 en 29) aan die de oudere vrouw een contract lieten tekenen voor een nieuwe energieleverancier. Uit het gesprek bleek dat van enige vrije wil geen sprake was. Op advies van de politie werd het contract ongedaan gemaakt. De politie hield de 29-jarige aan, omdat hij nog een geldboete van 400 euro moest betalen. De politie adviseert om niet op dergelijke verkoopmethodes in te gaan.

Naakte reiziger

Rijswijk De politie moest woensdag 19 augustus om 19.15 uur trampersoneel assisteren toen zij in de tram een naakte man aantroffen. De 52-jarige Hagenaar bleek flink onder invloed te zijn. Nadat agenten hem weer in de kleren hadden geholpen, kreeg de man een bekeuring voor openbare dronkenschap.

Motorrijder onderuit op Rijksweg A20

Midden Delfland/Maasland Een 20-jarige motorrijder uit Spijkenisse raakte woensdag 19 augustus om 10.30 uur gewond bij een ongeval met zijn motor op Rijksweg A20. De man zag te laat dat zijn voorganger (21 jaar) remde en botste vervolgens achterop. Hij raakte daarbij gewond. De GGD vervoerde de man veel schaafwonden naar het ziekenhuis. De man droeg geen beschermende kleding en bleek bovendien niet in bezit te zijn van een rijbewijs. De politie maakte tegen de man proces-verbaal op.

Hennepvondst in het Westland

Westland/Maasdijk De politie kreeg woensdag 19 augustus informatie dat bij een bedrijf aan het Honderdland in een partij fruit, bestemd voor het buitenland, henneptoppen waren aangetroffen. Uit het onderzoek dat de politie instelde, bleek dat tussen het fruit, dat klaar stond voor verzending naar Engeland, henneptoppen waren verstopt. In totaal nam de politie 200 kilo henneptoppen in beslag. De recherche stelt een onderzoek in naar de herkomt van de gedroogde henneptoppen.

Buurtbewoner verricht aanhouding

Westland/Naaldwijk Een alert optredende buurtbewoner hield donderdag 20 augustus kort na middernacht een 17-jarige Naaldwijker aan. De man zag dat de jongen met een andere onbekende verdachte autos beschadigde. Het duo vernielde enkele antennes van autos in de Frederik Hendrikstraat. De man bedacht zich geen moment en hield een van de twee aan en droeg hem over aan de gewaarschuwde politie.

Politie haalt dronken Pool van de weg

Westland/s-Gravenzande Politieagenten haalden woensdag 19 augustus om 18.20 uur een dronken Pool van de weg. De agenten zagen de man rijden over de rotonde op de Koningin Julianalaan. Dat ging de man vrij moeilijk af, waarop de agenten besloten de man te controleren. Hij had teveel gedronken en blies aan het bureau 340 ugl. De man moest direct een boete van 250 euro betalen en kreeg een rijverbod. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Agressieve wildplasser

Westland/Naaldwijk De politie moest donderdag 20 augustus kort na middernacht de nodige moeite doen om een 51-jarige wildplasser tot bedaren te brengen. Agenten zagen de man op de Verdilaan tegen een hek urineren. Zij spraken de man daarover aan. De man wilde op geen enkele wijze meewerken aan het gesprek en verzette zich uiteindelijk tegen zijn aanhouding en probeerde diverse malen de agenten te slaan. Met behulp van pepperspray kon de man worden overmeesterd. Hij werd ingesloten voor verhoor. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat de strafeis bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Vrouwen op strooptocht
Delft Een 29-jarige Leidschendamse, een 37-jarige Nootdorpse en een 41-jarige Voorburgse werden woensdagmiddag bestrapt toen zij in de Delftse binnenstad op strooptocht waren. Agenten kregen een melding dat op de Gasthuisplaats drie vrouwen goederen achterin een auto legden. Terwijl de agenten onderweg waren, reed de auto weg. De agenten troffen de auto korte tijd later, zonder de vrouwen, aan op het Leeuwenstein. Zij besloten te wachten tot de vrouwen terugkwamen. En enige tijd wachten kwamen de drie inderdaad terug bij hun auto en legden zij opnieuw goederen in de kofferbak. De agenten spraken de dames aan. In de auto troffen zij goederen uit meerdere winkels en geprepareerde tassen aan. Bij verschillende goederen zaten de veiligheidslabels er nog aan. Hierop hielden de agenten hen aan. De recherche onderzoekt de zaak.

Geld vangen voor gestolen kratten
Zoetermeer Een 27-jarige Zoetermeerder dacht woensdag 19 augustus snel geld te verdienen door bij een supermarkt aan het Croesinkplein lege kratten weg te nemen en deze vervolgens in te leveren bij de emballage-automaat. Op camerabeelden was te zien dat de man omstreeks 16.30 uur via de winkel de emballageruimte inging en vervolgens met kratten de winkel verliet om deze daarna in te leveren. Ook was te zien dat de man de buitendeur van de emballageruimte verbrak en weer naar binnen ging. Nadat de diefstal was ontdekt, belde supermarktpersoneel de politie.

Agenten kwamen bij de supermarkt en zagen in de omgeving een man lopen die verdacht veel leek op de krattendief die zij op de camerabeelden hadden gezien. Bij het zien van de politie ging de Zoetermeerder er vandoor, maar hij kon al snel in de kraag gevat worden. De man bekende op het politiebureau de diefstal. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.