Vereniging FME-CWM

Deeltijd-ww heeft dempend effect op de werkloosheid

Zoetermeer, 20 augustus 2009 - Het CBS heeft becijferd dat de werkloosheid met bijna tachtigduizend personen is toegenomen. In vergelijking met de CPB-voorspellingen vallen de cijfers mee. Toch waarschuwt FME-voorzitter Jan Kamminga voor teveel optimisme. In het afgelopen half jaar steeg de werkloosheid gemiddeld met ongeveer elfduizend mensen per maand, zonder de deeltijd-ww was dat aantal nog veel hoger geweest.

Volgens de FME-voorzitter heeft de deeltijd-ww een dempend effect gehad op de werkloosheid. Minstens vijftienduizend mensen hebben hierdoor hun baan kunnen behouden. Juist in verband met het behoud van werkgelegenheid heeft FME vorig najaar, bij de eerste tekenen van de recessie, al gepleit voor een regeling rond werktijdverkorting naar Duits model. Sinds het begin van de invoering van wtv en later deeltijd-ww ageren wij tegen de bureaucratie die met de uitvoering gepaard gaat. Ook het uitkleden van de oorspronkelijke toch al sobere regeling deeltijd-ww, baart ons zorgen.

Reorganisaties
De zorg van Kamminga gaat verder dan de perikelen rond de deeltijd-ww. De crisis is nog niet voorbij. Er komen nog heel wat reorganisaties op ons af. We weten allemaal dat die in ons land veel tijd en geld kosten, waardoor het personeelsbestand maar beperkt mee ademt met de barometer van de economie.


---

_________