Gemeente Zijpe


Minister Jacqueline Cramer opent Windpark Burgervlotbrug. minister Cramer.jpg

Zon en wind. De juiste ingrediënten voor de opening van het Windpark Burgervlotbrug. Woensdag 19 augustus 2009 was het dan zover. Na vele jaren van voorbereiding, inspraakrondes en besluitvorming kon het Windpark worden geopend. Minister Cramer was daarvoor uit Den Haag gekomen.

Het was rond 15.00 uur druk in café restaurant âHalfwegâ in Burgerbrug. Nadat Willem Elkema om kwart voor vier alle gasten welkom had geheten kwamen een aantal sprekers aan het woord. Cees Bakker, voorzitter van âKennemerwindâ, de directeur van âEvelop ontwikkeling" Pieter Tavenier en de bouwcoördinator van Evelop, Piet Warnaar, voerden het woord. Zij spraken over de geschiedenis, de mogelijkheden van een aandeelhouderschap en het verloop van de daadwerkelijke bouw van het project.

Daarna schetste wethouder Ben Blonk van onze gemeente en gedeputeerde Bart Heller van de provincie Noord-Holland, het enorme belang van windenergie.

Â

De openingshandeling vond plaats bij de negen molens, die als stoere wachters zijn geplaatst aan de oostkant van het Noordhollandsch kanaal. Samen met alle aanwezigen werden acht molens alvast in werking gesteld.

Rond 17.30 uur was het de beurt aan minister Jacqueline Cramer. Ook zij schetste in haar toespraak het belang van het gebruik van windmolens. Nadat vanuit windmolen nummer drie, die nog stil stond, een sleutel en een fles met confetti was neergedaald, sloeg de minister de fles tegen de molen. De confetti dwarrelde rond en de molen ging draaien. Daarmee was het Windpark Burgervlotbrug geopend.

Â

Het openingsritueel Â

Â

Minister Cramer