Zelfstandigen zonder personeel blijven welkom in de zorg

20/08/2009 12:26

PZO

PERSBERICHT

Zelfstandigen zonder personeel blijven welkom in de

Den Haag, 20 augustus 2009 - Het is goed dat minister Klink de zorg open wil houden voor zelfstandigen. "Dat betekent erkenning van de vrijheid van mensen om hun werkzaamheden als ondernemer aan te bieden", stelt PZO-voorzitter Esther Raats-Coster van de vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO).

"Er zijn grote groepen ervaren mensen die wel in de zorg willen werken, maar hun expertise alleen op flexibele wijze als zzp'er willen inzetten", stelt Raats-Coster. "Nu kunnen we die, met hun ervaring en vakkennis, behouden voor de sector."

De minister van Volksgezondheid liet zich gisteren in een antwoord op een kamervraag positief uit over zzp'ers. "Omdat er mensen zijn die zich om hun moverende redenen liever als zzp-ers aanbieden dan ergens in loondienst te werken (bij een zorginstelling dan wel een uitzendbureau) én omdat er in de zorg een voortdurende behoefte bestaat aan instroom van medewerkers, doen zorgaanbieders er goed aan om voor iedereen die er wil werken een passend aanbod te doen", aldus Klink.

De minister stelt wel randvoorwaarden aan de inzet van zzp'ers. Zo wil hij ervoor waken dat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd blijft en de zorg er niet duurder door wordt. Ook mag het niet gaan om gedwongen constructies of overeenkomsten die niet aan de vereisten van wet- en regelgeving voldoen. Ook wil de minister erop letten dat de zzp'er (zowel naar de boven- als onderkant) een reëel uurtarief ontvangen.

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)

Met 20.000 leden is PZO de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers). PZO behartigt de collectieve belangen van de leden in politiek Den Haag. Daarnaast ondersteunt PZO haar leden met onder meer een juridische helpdesk en andere ledendiensten, zoals collectieve verzekeringsarrangementen. De vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers is opgericht in 2002.






Noot voor de redactie:

NOOT VOOR DE REDACTIE (