Gemeente Lelystad

Treasurystatuut Lelystad herschreven

Donderdag 20 augustus 2009

Lelystad heeft het gemeentelijk treasurystatuut herschreven en daarmee aangepast aan de tijd. Doel van het treasurystatuut is het beheersen van financiële risico's van de gemeentelijke organisatie.

Wet FIDO

Op basis van de wet FIDO (Wet financiering decentrale overheden), die in 2001 van kracht werd, dient elke gemeente een treasurystatuut te hebben. Doel van de wet is het beheersen van risico' s op financieel gebied. Het treasurystatuut van de gemeente Lelystad dateerde uit 2000. Gezien de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt en de veranderde gemeentelijke organisatiestructuur in de afgelopen jaren was het herzien van het treasurystatuut noodzakelijk.

Veilig financieel beleid

Het treasurystatuut is op een aantal punten aangescherpt en aangepast. De belangrijkste aanpassing is het vereenvoudigen van de manier waarop kort- en langlopende leningen worden aangegaan. Kortlopende leningen worden aangetrokken omdat de rente op kortlopende leningen vaak aantrekkelijker zijn geprijsd dan op langlopende leningen of omdat de lening slechts voor een korte periode nodig is. Vastgesteld is dat het totaalbedrag aan kortlopende leningen 8,5% van de totale gemeentelijke jaarbegroting mag bedragen. Langlopende leningen kenmerken zich normaliter door aflossingen. Deze aflossingverplichtingen mogen maximaal een bedrag van 20% van het begrotingstotaal zijn.

Om onveilig uitzetten van middelen te voorkomen is in het statuut vastgelegd dat de gemeente Lelystad enkel geld uitzet bij betrouwbare partijen, dat wil zeggen: financiële instellingen met een AA-status.Ook is in het treasurystatuut vastgelegd hoe over geldzaken intern verantwoording wordt afgelegd aan het college en de gemeentelijke organisatie.

Transparant

Het herschreven treasurystatuut valt binnen de vastgestelde financiële verordening van de Gemeente Lelystad. Het resultaat van het herschreven treasurystatuut is een duidelijker en betere bestuurlijke verantwoordingstructuur en een grotere transparantie.
---