Ministerie van Defensie

Verkiezingen verlopen rustig in Uruzgan

20 augustus 2009, 13.07 uur

De Afghaanse verkiezingen verlopen rustig, volgens brigadegeneraal Marc van Uhm, commandant TFU-VII. Met nog 2 uur te gaan voor de stembussen sluiten, is het erg rustig in Uruzgan. De 49 stembureaus in Uruzgan zijn sinds 7 uur lokale tijd geopend en er hebben zich nog geen incidenten voorgedaan rond de stembureaus. Brigadegeneraal Marc van Uhm en generaal Hamid.

De verkiezingen worden georganiseerd door de Afghaanse overheid en de veiligheid rondom de stembureaus in Uruzgan ligt in handen van nationale veiligheidsdiensten. Brigadegeneraal van Uhm laat zich continu informeren over de veiligheidssituatie. De commandant wist rond het middaguur het volgende te melden: `Vandaag is natuurlijk een historische dag voor de Afghanen. Voor het eerst sinds meer dan 30 jaar zijn er verkiezingen die door henzelf georganiseerd worden. De veiligheidssituatie rond de stemlokalen is een Afghaanse aangelegenheid. Mijn troepen zullen vandaag afstand bewaren en assisteren waar het nodig is. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we ervoor zorgen dat het rustig en stabiel blijft.'

Van Uhm laat zich informeren in het Operational Coordination Centre Provincial (OCC-P), waar de commandanten van het Afghaanse leger, politie en veiligheidsdienst, zich verzameld hebben om de situatie tijdens de verkiezingen te monitoren. `Tot nu toe is alles in de hand en de veiligheidssituatie is zodanig stabiel dat alle 49 stembureaus geopend zijn en mensen naar de stembus gaan om hun stem uit te brengen. De stembureaus worden beveiligd door de nationale politie en het leger. Pas als zij de veiligheidssituatie niet meer aan kunnen, wordt de hulp van ISAF ingeroepen.

Ook minister Eimert van Middelkoop spreekt vanuit de Trêveszaal zijn lof uit over de Afghaanse veiligheidsinstanties. "In Uruzgan zijn alle polling stations opengegaan. De Afghaanse veiligheidsinstellingen hebben de zaak goed en strak in de hand. Dat is goed nieuws, voor ons, maar vooral voor de bewoners van Uruzgan. Een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van hun provincie. Door naar de stembus te gaan toont de Afghaanse bevolking aan de Taliban het politieke lot in eigen handen te willen nemen en niet te zwichten voor terreur. Het voelt goed dat ook Nederland steun verleent aan deze jonge democratie."