ABVAKABO FNV

Aanloop naar het bondscongres, deel II

Dinsdagavond was ik op een bijeenkomst voor onze bestuurders waar wij over ons vierjaarlijks congres, dat in mei 2009 wordt gehouden, hebben gesproken.

Ondanks het feit dat het een prachtige zomeravond was en ook nog vakantietijd, hadden we een zaal vol collega's. En dit, terwijl tot overmaat van ramp, een van de snelwegen wegens een ongeluk was afgesloten en de NS een computerstoring had.

We hadden een vol programma. Mijn collega Xander en ik verzorgden inleidingen over de vernieuwing van de vereniging, over duurzame ledenontwikkeling en vernieuwing van beleid. Verschillende onderwerpen, maar wel allemaal met hetzelfde doel: een sterke grote bond die zichtbaar is op de werkvloer!

Het leidde tot interessante debatten, bijvoorbeeld over de beloning in de publieke sector. Moet de Balkenende-norm het plafond zijn? En als dat het plafond is, is dat dan de juiste hoogte? Of moeten we er juist voor zorgen dat alle salarissen, dus ook die van de top, gewoon onder de cao vallen? Wij vinden namelijk als bond dat wij over het salarisgebouw in de publieke sector gaan en niet de werkgever.

Dit is zomaar één van de dilemma's waar wij op het congres over zullen spreken. Vóór die tijd moet er uiteraard al veel gebeuren. Ook onze afdelingen en sectoren hebben een grote rol in de voorbereiding van het congres. Stukken moeten besproken worden en standpunten bepaald. Dit bij voorkeur met zoveel mogelijk leden.

Om het onze kaderleden daarbij zo makkelijk mogelijk te maken, hebben wij een zogenaamde toolkit ontwikkeld. Hierin hebben wij beknopte en overzichtelijke achtergrondinformatie opgenomen over de inhoudelijke stukken. Ook hele praktische zaken staan erin, zoals voorbeeldbrieven voor uitnodigingen en een draaiboek voor de organisatie van de bijeenkomsten.

Daarna hebben we ons actietraject rond de AOW tot 7 oktober besproken. Tot die tijd gaan we zoveel als mogelijk ludieke acties voeren. Daar zal ik op mijn weblog zeker over schrijven.

Met een voldaan gevoel reed ik naar huis.
20-08-2009