Rechtbank Middelburg


Man vrijuit voor doodsteken broer

Zwolle-Lelystad, 20 augustus 2009 - De man, die terecht heeft moeten staan op verdenking van de moord/doodslag op zijn broer, gaat naar het oordeel van de rechtbank, locatie Zwolle, wegens het beroep op het noodweerexces vrijuit.

De man moest twee weken geleden terechtstaan op verdenking van moord dan wel doodslag. Hij zou op 14 oktober 2008 zijn broer met 34 messteken om het leven hebben gebracht.
De officier van justitie heeft daarvoor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien jaar geëist. De verdediging heeft echter een beroep gedaan op noodweer(exces) en verzocht om de man te ontslaan van alle rechtsvervolging.

De zaak
Voor de steekpartij hadden de verdachte en het slachtoffer ruzie gekregen over de familie en de erfenis. Toen de verdachte zijn spullen uit de badkamer wilde pakken bedreigde zijn broer hem met een mes. Daarbij werden de woorden âje gaat in een doos naar Marokkoâ door het slachtoffer gesproken. Met het woord doos werd lijkkist bedoeld. De rechtbank is er van uitgegaan dat de man door zijn broer was aangevallen en â vanaf korte afstand en in een kleine ruimte â met een mes werd bedreigd. Nadat de man het mes had afgepakt bleef de broer agressief op hem afkomen. De man heeft daarop het mes gepakt om zijn broer af te schrikken, maar dat hielp niet. Ook nadat de man één messteek had toegebracht, bleef zijn broer agressief op hem afkomen.

Noodweer(exces)
De rechtbank heeft nu bewezen verklaard dat de man zijn broer vervolgens met 34 steken om het leven heeft gebracht. De rechtbank vindt wel dat er een situatie was ontstaan waarin de man zich met het mes mocht verdedigen. Maar de rechtbank is van oordeel dat hij met 34 messteken de grenzen van de noodzakelijke verdediging ver heeft overschreden. Er was dus geen sprake van een gerechtvaardigd noodweer. Maar de rechtbank acht het aannemelijk dat de man tot de 34 messteken is gekomen als gevolg van een hevige gemoedsbeweging, waarin hij is komen te verkeren als gevolg van de bedreigingen en de agressiviteit van zijn broer. Dan is er sprake van zgn. noodweerexces. In de wet is bepaald dat in zoân geval geen straf wordt opgelegd. De man treft geen schuld voor wat hij heeft gedaan en hij dient daarom te worden ontslagen van alle rechtsvervolging.

LJ Nummer

BJ5681

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 20 augustus 2009 Naar boven