Nieuwe EPAL-pallets voldoen per januari 2010 aan ISPM 15

20/08/2009 13:17

NEDERPAL

Vanaf januari 2010 voldoen alle nieuwe goedgekeurde EPAL-pallets van alle EPAL-licentienemers wereldwijd aan ISPM15. Daarmee voldoen deze pallets aan de wereldwijde export standaard. EPAL is de enige pallet pool die dit als standaard aanbiedt, daarmee de positie van leidende pallet pool in de internationale handel versterkend.

ISPM15 is een internationaal aanvaarde norm voor de behandeling van houten verpakkingen. Wereldwijd adopteren steeds meer landen deze norm als maatregel om het risico van onbedoelde verspreiding van plantenziekten en ongedierte zoals de Aziatische Boktor en het Dennenaaltje te minimaliseren. Daarmee worden importvertragingen tussen ISPM 15 landen geminimaliseerd.

Landen die op dit moment de ISPM 15 norm hanteren zijn onder andere de EU, de Verenigde Staten, China, Australië, Canada en een groot deel van het Amerikaanse continent (voor een volledig overzicht zie www.smhv.nl).

Om aan de eisen te voldoen zullen alle nieuwe EPAL-pallets een hittebehandeling dienen te ondergaan, waarbij de kern van het hout gedurende minimaal 30 minuten aan een temperatuur van ten minste 56 graden Celsius wordt blootgesteld, een proces vergelijkbaar met pasteurisatie.

Binnen de EG dienen alle nieuwe EPAL-pallets specifieke markeringen te krijgen zodat deze geïdentificeerd kunnen worden, zoals het voorbeeld dat is bijgevoegd (waarbij XX de landencode aangeeft):

Harry Jacobi, CEO van EPAL binnen Europa voegt toe: "Als eerste pallet pool die deze fytosanitaire maatregel als standaard invoert leidt EPAL de weg in wereldwijde pallethandel, als antwoord op vraag van de cliënt. Door het gehele netwerk verwachten we dat in het eerste jaar 70 miljoen pallets behandeld zullen worden. We zijn er trots op te kunnen zeggen dat hier in Europa alle gelicenceerde EPAL-partners goed op weg zijn om voor de deadline aan deze standaarden te voldoen. Alle licentienemers zijn reeds in staat om EPAL-pallets te leveren die voldoen aan ISPM 15."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.nederpal.nl