CDA

Esther de Lange en Joop Atsma: Eerlijke prijs voor melk nodig

Europarlementariër Ester de Lange en Tweede Kamerlid Joop Atsma vinden dat er vanwege de lage melkprijs meer geld moet worden uitgetrokken voor schoolmelk en da promotie van zuivelproducten

Na de hoge prijzen voor melk en zuivelproducten in 2007 worden melkveehouders de afgelopen maanden juist geconfronteerd met historisch lage prijzen. Uiteraard leggen goede ondernemers in goede tijden reserves aan voor slechte tijden. Onze boeren vormen daarop geen uitzondering; hun ondernemerschap is in de hele wereld befaamd. Maar de prijs is rond de 20 cent per liter in Nederland erg laag en die lage prijzen houden wel erg lang aan. Bovendien ligt in Nederland de kostprijs per liter in het algemeen hoger dan 20 cent, onder andere veroorzaakt door de hoge quotumkosten, waardoor melkveehouders op elke liter melk geld moeten toeleggen. Op de lange termijn is dat uiteraard niet houdbaar.

Het CDA in Tweede Kamer en Europees Parlement luidden al meerdere malen de noodklok en in juni bogen ook de Europese staats- en regeringsleiders zich over de kwestie tijdens de Europese top. Zij vroegen Brussel om snel met een rapport te komen over de situatie op de Europese zuivelmarkt. In dit rapport, dat eind juli verscheen, stelt de Europese Commissie dat de toekomstverwachtingen op de lange termijn positief zijn. De vraag naar zuivelproducten, die plotsklaps daalde door de hoge prijzen van 2007 en de economische crisis, zal weer stijgen door de groeiende wereldbevolking en de groei van de welvaart in bijvoorbeeld Azië. De Europese Commissie gelooft dus niet in het behouden van de melkquota of het verlagen ervan. Deze productieplafonds verdwijnen volgens afspraak in 2014. Doordat veel Europese landen sowieso al ver onder hun nationale quotum blijven zou een quotumverlaging niet deze landen treffen, maar vooral exporterende en efficiënte zuivellanden als Nederland. Bovendien heeft een aanpassing van de quota geen of veel te laat effect. Zo loop je ook het gevaar niet snel op een weer aantrekkende vraag in te kunnen spelen.

Het CDA kan zich vinden in deze analyse van de Europese Commissie. Wel vinden we dat de Commissie te weinig doet om de vraag naar zuivelproducten te stimuleren. De opkoopregeling voor magere melkpoeder en boter worden weliswaar verlengd, maar daarnaast zouden we graag zien dat er meer geld wordt uitgetrokken voor schoolmelk en de promotie van zuivelproducten. Ook moet er harder worden opgetreden tegen het gebruik van ânepkaasâ. Zo bevat 1 op de 5 kaaspizzaâs in Nederland geen kaas maar een plantaardig surrogaat.

De grootste tekortkoming in de aanpak van de Europese Commissie is echter dat er grote verschillen tussen de EU-landen kunnen ontstaan. Het is bijvoorbeeld bemoedigend dat de Belgische zuivelboeren, industrie en supermarkten een verhoging van de melkprijs met 2 cent hebben afgesproken, maar het was beter geweest indien Europese landen hierin één lijn hadden getrokken. Alle Europese landen kennen immers hetzelfde fenomeen: terwijl de prijs die boeren ontvangen sinds eind 2007 is gedaald met 18% voor kaas en met 31% voor melk, zijn de prijzen voor zuivelproducten in de supermarkten amper gewijzigd. In Nederland is deze daling van uitbetaalprijzen nog dieper en stegen de consumentenprijzen zelfs. Daar schiet nog de boer nog de consument iets mee op! Op initiatief van Esther de Lange doet de Europese Commissie onderzoek naar de marges in de verschillende schakels van de voedselproductieketen. Eind dit jaar moeten de eerste cijfers boven water zijn.

In Tweede Kamer en Europees Parlement zullen we ons inzetten voor bovenstaande punten. Het is immers van strategisch belang dat we in Europa voldoende voedsel blijven produceren. Daarbij hoort eerst en vooral een eerlijke prijs voor een (h)eerlijk product.
---