ChristenUnie


Verkiezingen Afghanistan: 'nieuwe president moet vrouwen en christenen gaan beschermen'

Verkiezingen Afghanistan: 'nieuwe president moet vrouwen en christenen gaan beschermen'

donderdag 20 augustus 2009 13:26 De ChristenUnie hoopt dat de vandaag gehouden presidentsverkiezingen in Afghanistan ertoe zullen bijdragen dat de positie van vrouwen en religieuze minderheden zal verbeteren. "De internationale gemeenschap zet levens van militairen op het spel voor vrede in het land, dan is het onacceptabel dat de Afghaanse overheid deze minderheden niet beschermt", dat zegt buitenlandwoordvoerder Joël Voordewind.

Het is sinds de inval van de coalitietroepen in 2001 de tweede keer dat de 33 miljoen Afghanen een president mogen kiezen. De zittende president Hamid Karzai wordt als de grootste kanshebber gezien. Zijn grootste rivaal is oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah.

Onrechtvaardig Christenen en vrouwen worden nog altijd gediscrimineerd in Afghanistan. Onlangs werd er een wet goedgekeurd die mannen het recht geeft vrouwen eten te onthouden als zij niet voldoet aan de seksuele wensen van de man. Verder kunnen verkrachters strafvervolging afkopen en zal ten alle tijden de voogdij over de kinderen worden toegewezen aan de man. "Hoe kan het dat we dit land steunen en toch dit soort onrechtvaardige wetgeving bestaat. We mogen ons hier niet bij neerleggen", aldus Tweede Kamerlid Joël Voordewind.

Christenen Ook hoopt de ChristenUnie dat de positie van religieuze minderheden zoals christenen zal verbeteren. Op dit moment lopen christenen van wie hun geloof ontdekt wordt, het risico uit hun huis te worden gezet, te worden ontslagen op hun werk of zelfs mishandeld en vermoord te worden door hun eigen familie, dorpsgenoten of moslimextremisten. De overheid en de politie doen hier niets tegen. In de grondwet staat dat op afvalligheid van de islam de doodstraf. "Ik heb eerder bij minister Verhagen van Buitenlandse Zaken daar ernstig bezwaar tegen gemaakt. De internationale gemeenschap, inclusief Nederland, zetten de levens van hun militairen op het spel om veiligheid en stabiliteit te brengen in dit land, dan is het onbegrijpelijk dat de Afghaanse overheid geen religieuze minderheden wil beschermen. Ik zal daar voor blijven pleiten", aldus Voordewind.

(Foto: Burqa-clad Afghan women show identification cards as they wait to cast their votes at a school converted to a polling centre in Kandahar on August 20, 2009. Polling stations opened for the second ever presidential elections in Afghanistan, held under tight security amid Taliban threats to disrupt voting. AFP PHOTO/BANARAS KHAN)

Joël Voordewind