Wageningen Universiteit en Researchcentrum

20 aug 2009

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Bijbemesting in de toekomst nog secuurder met sensortechnologie

Uit de eerste resultaten van een proef met sensortechnologie op PPO-locatie Marwijksoord lijkt het mogelijk stikstoftekort in een plant te onderscheiden van fosfaat- en/of kalitekort. Groeiverschillen door een mineralentekort kon al wel eerder met sensortechnologie in beeld worden gebracht, het was echter niet mogelijk dit toe te schrijven aan een specifiek mineraal. Nu dus wel.

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO), onderdeel van Wageningen UR, heeft het afgelopen jaar onderzoek verricht op haar gebreksziektenveld in Marwijksoord. Op dit veld is al meer dan 50 jaar achtereen niet bemest met stikstof, fosfaat of kali en is daarmee bij uitstek geschikt voor onderzoek naar de mogelijkheden om tekorten van die verschillende mineralen te onderscheiden met behulp van sensortechnologie. Voor het onderzoek zijn diverse stroken aangelegd met aardappelen, suikerbieten en zomergerst. De eerste metingen laten zien dat er verschillen zijn in de âspectrale handtekeningâ van het gewas tussen de diverse stroken. Dit biedt houvast om beter de oorzaak van verschillen in groei zichtbaar te maken.

Met de nieuw opgedane kennis moet het mogelijk zijn binnen afzienbare tijd betrouwbare en degelijke ijklijnen te maken. Met deze ijklijnen is het mogelijk informatie uit satellietbeelden of gewassensoren te vertalen in adviezen voor bijbemestingen in de belangrijkste akkerbouwgewassen. PPO wil graag met geïnteresseerde partijen samenwerken om dit belangrijke onderzoek verder uit te voeren.
---

Jan Nammen Jukema
Specialist precisielandbouw en remote sensing
visitekaartje
jannammen.jukema@wur.nl