Gemeente Smallingerland


* | 2009

* | Augustus

* | Subsidieregelingen stimuleren economie

Subsidieregelingen stimuleren economie

Denkt u over de installatie van een HR-ketel of dubbelglas in uw woning of bedrijfspand? Of wilt u als ondernemer in het centrum van Drachten uw gevel een andere uitstraling geven? Dan is nu het juiste moment!

Op 17 maart jl. heeft de gemeenteraad van Smallingerland ingestemd met de nota 'De stimulerende invalshoek'. Deze nota is opgesteld naar aanleiding van de economische crisis en beschrijft o.a. een aantal stimuleringsmaatregelen om de lokale economie een impuls te geven. Drie van de voorgenomen stimuleringsmaatregelen gaan op 7 september a.s. van start.

Vanaf die datum kan subsidie aangevraagd worden voor: o Duurzame investeringen in bestaande woning door particulieren o Duurzame investeringen door bedrijven
o Verbetering van de gevels van bedrijfspanden in het centrum van Drachten
Een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor de subsidies is dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door een lokale aannemer en in geval van de gevelsubsidie een lokaal geregistreerde architect.

Voorwaarde om in aanmerking te komen voor de subsidie is dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door een lokale aannemer en in het geval van de gevelsubsidie een lokaal geregistreerde architect. Als lokale aannemer of architect worden aangemerkt: een bedrijf of persoon gevestigd in de gemeente Smallingerland of gevestigd in het gebied waarvan de postcode begint met 923, 924, 925, 926 of 928.

Regeling 1: Duurzame investeringen
Particulieren en bedrijven in Smallingerland kunnen vanaf 7 september a.s. een subsidieverzoek indienen wanneer zij in hun woning of bedrijf maatregelen treffen die een positief effect hebben op de uitstoot van CO2 en/of de energiehuishouding van het pand. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van een HR-ketel, een warmteterugwin-eenheid of hoog rendement dubbelglas, maar ook andere maatregelen in het kader van duurzaamheid of energiebesparing kunnen voor subsidie in aanmerking komen.

Er zijn twee subsidiepotten beschikbaar, één voor particulieren en één voor bedrijven, van elk EUR495.000. Voor beide subsidieregelingen geldt een subsidiebijdrage van 20% tot een maximum van EUR1.000 per maatregel op materiaalkosten en 50% tot een maximum van EUR2.000 per maatregel op loonkosten. U mag meerdere milieumaatregelen toepassen. De maximale subsidie voor particulieren bedraagt EUR10.000. Voor bedrijven ligt de grens op EUR15.000.

Klik hier voor meer informatie over de subsidieregeling voor duurzame investeringen.

Regeling 2: Verbetering gevels in het centrum
Exploitanten of eigenaren-ondernemers van een pand in het centrum kunnen een subsidieverzoek indienen voor het verbouwen of aanpassen van de gevel van hun winkelpand. De subsidie bedraagt ten hoogste 50% van de bouwkosten met een maximum van EUR20.000 per verzoek. De totale subsidiepot bedraagt EUR495.000. Op is op!
Naast dat er moet worden gekozen voor een lokale aannemer en architect zijn er een aantal voorwaarden waar de subsidieaanvraag aan moet voldoen. De twee belangrijkste:
o De verbouwing of aanpassing van de gevel voldoet aan de uitgangspunten die in het Masterplan Centrum en Beeldkwaliteitplan Centrum (Bkp) opgenomen zijn;
o Er is een positief welstandsadvies van Hûs en Hiem Welstandsadvisering en Monumentenzorg.

Lees hier voor meer informatie over de subsidieregeling voor de verbetering van gevels in het centrum.