Gemeente Teylingen

Teylingen

Nieuw huisvuilcontainerbeleid in Teylingen

20 augustus 2009

Het college stelt aan de gemeenteraad voor om nieuwe huisvuilcontainers aan de inwoners aan te bieden met een keuze in het formaat van de container (140 of 240 liter) met daarbij ook aparte tarieven voor de afvalstoffenheffing. Het bieden van deze keuzemogelijkheid stimuleert het scheidingsgedrag wat weer leidt tot betere afvalscheiding. Dit is het uitgangspunt van het nieuwe huisvuilcontainerbeleid dat het college op 4 augustus heeft vastgesteld. Op 3 september staat het op de agenda van de commissie Bestuur, Financiën en Toerisme en op 17 september behandelt de raad het stuk voor de definitieve vaststelling.

Nieuw containerbeleid met aparte tarieven afvalstoffenheffing

Deze regeling zorgt ervoor dat verder invulling gegeven wordt aan een hogere scheiding van afval. De komende jaren willen we tot een afvalscheiding van 60% komen. Dit uitgangspunt is opgenomen in het afvalstoffenbeleidsplan. Landelijk ligt de norm op 56%.

Keuze volumemaat minicontainer

Meerpersoons huishoudens die in een laagbouw woning wonen, kunnen straks kiezen voor een kleinere maat van de minicontainer (140 liter in plaats van de standaard 240 liter) tegen een lagere afvalstoffenheffing. Huishoudens met een grote afvalbak gaan meer betalen dan huishoudens die hun afval kwijt kunnen in een kleinere bak. De keuzemogelijkheid is voor de restafvalcontainer. Daarnaast ontvangen alle laagbouw woningen in Teylingen een aparte container voor gft afval (standaard 140 liter).

Geen keuze bij de hoogbouw

Voor de huishoudens die zijn aangewezen op het gebruik van verzamelcontainers bij hoogbouw woningen bestaat geen keuzemogelijkheid omdat zij gebruik maken van gezamenlijke, grote afvalcontainers. Het huidige tariefonderscheid in eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens wordt daar gehandhaafd. Deze tarieven zijn in hoogte gelijk aan het kleine en grote formaat minicontainer. Vanaf volgend jaar worden de verzamelcontainers vervangen voor ondergrondse huisvuilcontainers.

Kunststof scheiden

Landelijk worden gemeenten verplicht om vanaf januari 2010 een gescheiden inzamelsysteem te hebben voor kunststof verpakkingsafval. Het apart houden van kunststof bespaart ruimte (volume) in de afvalcontainer waardoor minder restafval overblijft. De verwachting is dat meer inwoners hierdoor zullen kiezen voor een kleinere afvalcontainer. De gemeente haalt het kunststof verpakkingsafval vanaf dat moment bij de inwoners aan huis op. Meer informatie hierover verschijnt binnenkort.

Meer informatie?

Het nieuwe huisvuilcontainerbeleid ligt ter inzage bij het gemeentekantoor. Het beleidstuk staat ook op deze website in de rubriek Wonen-Afval-Containerbeleid.