Antillenhuis


Ondertekening Intentieverklaring

Gedeputeerde van Onderwijs, Cultuur en Sport, Mw. Marilyn Alcalá-Wallé heeft op 30 juli jl op Hogeschool Rotterdam een intentieverklaring ondertekend genaamd: Samenwerken aan het voorkomen van voortijdige studiebeëindiging van Curaçaose studenten. Zoals de titel al aangeeft gaat het om een samenwerking tussen het Bestuurscollege Curaçao, Gemeente Rotterdam en diverse onderwijsinstellingen in Rotterdam om vroegtijdige studiebeëindiging van Curaçaose studenten te voorkomen.

Elk jaar gaan er zo'n 200 studenten uit Curaçao een opleiding volgen in Rotterdam. Gemeente Rotterdam en de Rotterdamse onderwijsinstellingen constateren dat een deel van deze studenten hun opleiding vroegtijdig afbreekt. Als oorzaak noemen ze:
1) het grote verschil tussen de Antilliaanse en Nederlandse cultuur

2) jongeren worden op de Nederlandse Antillen op school in onvoldoende mate voorbereid en begeleid bij hun studie- en beroepskeuze,

3) onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal,
4) jongeren missen de benodigde competenties om in Nederland met succes te kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven. Te denken valt hierbij aan sociale vaardigheden, omgang met cultuurverschillen en een andere financiële structuur.

Bij vroegtijdige studiebeëindiging kunnen studenten met verschillende problemen te maken krijgen. Deze problemen kunnen bestaan uit bijvoorbeeld schulden, werkloosheid of problemen op het sociale vlak. Financiële problemen ontstaan op het moment dat de studenten niet meer gerechtigd zijn om studiefinanciering te krijgen, maar deze wel blijven ontvangen ondanks het feit dat zij gestopt zijn met hun studie. Dit heeft als gevolg dat men een hoge schuld opbouwt. Ook heeft de voortijdige studiebeëindiging gevolgen voor de kans op het vinden van een baan.

De betrokken partijen willen wat betreft de opvang en begeleiding van de studenten samen werken om de vroegtijdige studiebeëindiging te verbeteren. Om dit te realiseren hebben de partijen een platform opgericht onder de naam PAAR (Platform studerende Antilliaanse en Arubaanse Rotterdammers). Het platform is er om het verbeterproces te monitoren en knelpunten te bespreken en op te lossen. Het platform, bestaande uit Hogeschool Rotterdam, Hogeschool INHolland, Erasmus Universiteit Rotterdam, de gemeente Rotterdam en de Stichting Studiefinanciering Curaçao (namens Curaçao), wordt per direct ingericht en komt om de twee maanden bijeen.

Daarnaast wordt er een keer per jaar een bijeenkomst op bestuurlijk niveau gepland, om de voortgang te bespreken.

Met deze samenwerking hopen de partijen dat er op langer termijn meer Antillianen hun studie in Rotterdam afronden en een lagere schuld hebben opgebouwd bij de IB-Groep. Daarnaast zijn de studenten beter voorbereid op de arbeidsmarkt in Nederland én die op Curaçao.

Naast gedeputeerde Alcala-Wallé hebben de volgende personen de intentieverklaring ondertekend: De Loco-burgemeester van Rotterdam Mw. J. Kriens, lid College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam Dhr. J.G. Roelof, lid College van Bestuur van Hogeschool INHolland Rotterdam dhr. L.N. Labruyère en secretaris van College van Bestuur van Erasmus Universiteit Rotterdam dhr. A.D. van de Pijl.
---

Gepubliceerd op: 20-08-2009 Bron: Antillenhuis