Lezen en luisteren tegelijk maakt Koran toegankelijk voor iedereen

20/08/2009 16:01

Dedicon

Moderne Koranvertaling nu ook te bestellen in hybride vorm en als mp3-audiobestand

Stichting Ahmadiyya Isha'at-i-Islam bracht in maart 2005 een nieuwe Koranvertaling op de markt. Vanaf vandaag- vlak voor aanvang van de Ramadan - is deze Koranvertaling ook in een hybride vorm en als mp3-audiobestand te bestellen. Het eerste exemplaar van de hybride Koran is aangeboden aan islamoloog Prof. Dr. P.S. van Koningveld, hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. Prof. Dr. G. Wiegers, hoogleraar godsdienstwetenschappen in het bijzonder islamologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, nam de eerste mp3-audioversie in ontvangst.

Een hybride boek is een digitaal boek waarin de volledige tekst tevens in gesproken vorm is opgenomen. Hierbij is de tekst gesynchroniseerd met de audio. Bij afspelen op de computer wordt de zin gemarkeerd die op dat moment hoorbaar is. Dedicon, producent van aangepaste lectuur, maakte deze hybride Koran in opdracht van de Stichting Ahmadiyya Isha'at-i-Islam (Lahore).

De heer Hoeseni, voorzitter van de stichting, wil met deze Koranvertaling het hele Nederlandse taalgebied en mensen uit alle lees- en luistercategorieën bestrijken en de toegankelijkheid van de Koran vergroten. De heer Hoeseni: "De Nederlandse vertaling is een boek dat moeiteloos gelezen en/of beluisterd kan worden door iedereen die Nederlands verstaat, moslim en niet-moslim. Allochtonen die het Nederlands verstaan, maar nog niet goed kunnen lezen, kunnen deze nieuwe uitgaven gebruiken om gefundeerde kennis over de Islam op te doen. Ook bij geïnteresseerde autochtone Nederlanders kan deze Koranvertaling in een behoefte voorzien. Wij verwachten dat de MP-3 audioversie het goed zal doen onder studenten en jongeren. Naast eigentijds taalgebruik bevat de vertaling veel verklaringen en geeft ze veel achtergrondinformatie. Voor de Lahore Ahmadiyya Islamitische Stroming zijn dat noodzakelijke elementen om in de huidige tijd tot nieuwe inzichten en interpretaties van de Koran te kunnen komen."

Bij de hybride versie van de Koran wordt de tekst zichtbaar gemaakt op het computerscherm en wordt de tekst tegelijkertijd voorgelezen. Dat gebeurt niet met behulp van een computerstem, maar door professionele menselijke voorlezers. Op het scherm loopt een gekleurde karaokebalk precies gelijktijdig mee met de voorgelezen tekst. In zo'n hybride boek kunnen de lezers en luisteraars zelf de lettergrootte bepalen van de tekst op het beeldscherm en ze kunnen ook de voorleessnelheid bepalen. De voetnoten in de hybride versie van de Koran kunnen indien gewenst automatisch worden overgeslagen. Bovendien is er in de digitale versie een zoekstructuur aangebracht die het mogelijk maakt om in dit omvangrijke werk snel bepaalde passages te vinden.

Deze manier van lezen is bijzonder nuttig voor mensen met een leesbeperking, zoals dyslexie. Hij is ook heel handig voor mensen die een taal (nog) niet helemaal beheersen. Een brailleversie van deze Koran was al eerder leverbaar. Blinde of slechtziende mensen kunnen die bestellen bij het Loket aangepast-lezen; telefoon 070 33 81 500

De hybride en mp3-audioversie van deze Koran is door particulieren te bestellen bij boekhandels en webwinkels voor boeken, en door boekhandels bij het Centraal Boekhuis of bij de Stichting Ahmadiyya Isha'at-i-Islam. Een online demonstratie van de mogelijkheden van hybride boeken is te vinden op www.dedicon.nl/demo.

Over Dedicon

Dedicon is in Nederland dé specialist in het maken van aantrekkelijke alternatieve leesvormen. In opdracht van bedrijven en overheden onderzoekt en ontwikkelt Dedicon oplossingen die ervoor zorgen dat iedereen kan lezen wat hij wil in een vorm die bij hem past. Het bedrijf produceert onder meer boeken, kranten, tijdschriften, educatief materiaal en informatie in vergrote, digitale en gesproken vorm, in braille en in hybride vorm.

Over Stichting Ahmadiyya Isha'at-i-Islam

Een van de doelstellingen van de Stichting is het verbreiden van de kennis over de Islam. Dit tracht zij te doen door het uitgeven van Islamitische boeken. Twee jaar geleden is zij gestart met het uitgeven van luisterboeken en boekteksten in digitale vorm. Het boek 'De Religie van de Islam' kwam als eerste uit en nu brengt zij van het omvangrijker werk 'De Heilige Koran met Commentaar', dat meer dan 1500 blz. telt, de hybride en de MP3-audioversie uit. De uitgaven van de Stichting worden ook op universiteiten gebruikt. De Stichting Ahmadiyya Isha'at-i-Islam is gevestigd aan de Kepplerstraat 265, 2562 VM Den Haag; het e-mailadres is info@moslim.org.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl