Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

20 augustus 2009, 16.00 uur

Verspreiding van verkiezingsmateriaal. - Foto: Tilak Pokharel (UNAMA) Ook de afgelopen week stond voor een groot deel in het teken van de voorbereiding op de verkiezingen in Afghanistan. De beveiliging rondom de stembureaus ligt in handen van de Afghaanse veiligheidsdiensten, en zij coördineren deze operatie ook zelf, daarbij ondersteund door mentoren van Task Force Uruzgan en de politie van de Europese Unie. Maar ook op andere wijze werd ondersteund bij de voorbereiding. Zo zorgden Chinook transporthelikopters van de Nederlandse Air Task Force voor transport van verkiezingsmateriaal naar afgelegen districten in Uruzgan.

Onder belangstelling van brigadegeneraal Marc Van Uhm, civiel vertegenwoordiger Michel Rentenaar, gouverneur Assadullah Hamdam, politiechef Juma Gul en commandant van de Afghan National Army (ANA), Abdul Hamid, is de tweede lichting politieagenten afgestudeerd aan het Police Training Center vlakbij Kamp Holland. De 177 agenten volgden 8 weken - onder begeleiding van mentoren van de Europese Unie Politie (EUPOL) - het zogeheten Focused District Development programma (FDD).

Tijdens de cursus leerden zij over de Afghaanse grondwet en mensenrechten. Daarnaast werden zij getraind in patrouilles lopen, het doorzoeken van quala's en het fouilleren van mensen. Nieuw tijdens deze FDD-cursus was een gecombineerde eindoefening met het Afghaanse leger waarin verschillende scenario's voor de verkiezingen werden getraind. Op dit moment werken er 1657 Afghanen bij de politie in Uruzgan, maar de meeste agenten hebben nog geen volledige opleiding gevolgd en moeten aanvullend worden geschoold.

De Afghaanse overheid heeft zich ten doel gesteld om in het land eind 2010 een goed opgeleide politiemacht van 82.000 man te kunnen inzetten. Bijgevoegde video geeft een impressie van de diploma-uitreiking.

Diploma-uitreiking Afghaanse politieagenten op Kamp Holland * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 20 augustus 2009 | wmv | 03:03 | 10.5 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 20 augustus 2009 | mp4 | 03:03 | 10.4 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 20 augustus 2009 | 3gp | 03:03 | 1.8 MB * Uitgeschreven tekst 13 augustus 2009 Diploma-uitreiking aan Afghaanse politieagenten op Kamp Holland Uruzgan

Waarnemersmissie

Civiele vertegenwoordiger Michel Rentenaar, brigadegeneraal Marc van Uhm en Philippe Morillon. - Foto: ministerie van Defensie

Het hoofd van de EU Election Observation Mission (EOM), Philippe Morillon, bracht op 14 augustus een bezoek aan Task Force Uruzgan (TFU). Op Kamp Holland is hij op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen in de Afghaanse provincie rond de verkiezingen op 20 augustus. Tijdens zijn bezoek sprak Morillon uitvoerig met brigadegeneraal Marc van Uhm over de veiligheidssituatie in de regio en de omstandigheden waaronder de waarnemers van de missie hun werk gaan doen.

Jongensschool

In Tarin Kowt is op 13 augustus de officiële opening van een jongensschool gevierd. De highschool, die zich richt op vervolgonderwijs, bestond al enige tijd, maar was nodig aan een opknapbeurt toe. De restauratie van de jongensschool is uitgevoerd door lokale werknemers, in samenwerking met de Australische Monitor and Reconstruction Task Force. De school heeft nu 21 lokalen, nieuw sanitair, goede ventilatie en een eigen waterpomp. Dankzij de huidige aanpassingen biedt de school onderwijs aan 600 jongens uit de hele provincie.

Verlenging startbaan

Eerste burgervliegtuig vliegt van Kabul naar Uruzgan

Deze week is begonnen met de verlenging van de startbaan bij Kamp Holland. De rondweg om de baan wordt verlegd. Dankzij de verlenging kunnen in de toekomst grotere (civiele) vliegtuigen het vliegveld bij Kamp Holland aandoen. In de nabije toekomst is ook een verharding van de baan en de aanleg van een civiele aankomst- en vertrekhal gepland.

Vuurcontacten

* Bij een zelfmoordaanslag in de omgeving van het ISAF-hoofdkwartier in Kabul raakte zaterdag 15 augustus een Nederlandse militair gewond. Hij heeft zelf zijn familie kunnen informeren, en wordt binnenkort voor verdere behandeling terug gebracht naar Nederland. Bij deze aanslag kwam een aantal burgers om het leven en raakten vele anderen gewond. Naast de Nederlandse militair raakten ook enkele andere ISAF-militairen gewond. * Opnieuw werden deze week door ISAF- en ANA-eenheden enkele geïmproviseerde explosieven (IED´s) gevonden en onschadelijk gemaakt. * Een eenheid van de TFU werd in het gebied Deh Rashan kort onder vuur genomen door opstandelingen. Het vuur werd niet beantwoord, er vielen geen slachtoffers. * Kandahar Airfield was tweemaal het doelwit van een raketaanval, zonder dat daarbij slachtoffers vielen of schade werd veroorzaakt. * F-16 jachtvliegtuigen van de Nederlandse Air Task Force kwamen tweemaal in actie om ISAF-grondtroepen te ondersteunen, Apache-gevechtshelikopters deden dat eenmaal. Hierbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen onder vijandelijke strijders.