Nieuw-Vlaamse Alliantie


Ide stelt maatregelen voor om knelpuntarts te vermijden (20/08/09)

Met de regelmaat van de klok verschijnen berichten dat er in een bepaalde regio een tekort dreigt aan huisartsen. Vandaag is dat het geval in Limburg. Tegelijk worden deze berichten doorkruist door berichtgeving over een ingangsexamen of een beperking van het aantal artsen. Senator Louis Ide (N-VA) reageert op deze schijnbare paradox. Als arts en politicus pleit hij voor (1) een dringende responsabilisering van Franstalig België, (2) een medisch kadaster om een gepland en dus beter beleid mogelijk te maken, en (3) een gezondheidszorg waarin de huisarts centraal staat en ontlast wordt via administratieve vereenvoudiging.

Senator Louis Ide: Stellen dat er een tekort is aan artsen is te kort door de bocht gaan. Er zijn zeer veel artsen in België. Daarvoor zijn Wallonië en voornamelijk Brussel verantwoordelijk. Als beste leerling van de Belgische klas zit Vlaanderen al jaren op het Europese gemiddelde. Maar terwijl Vlaanderen het aantal artsen beperkt doet Franstalig België niets. Het aantal artsen wordt op federaal niveau steeds aangepast aan de noden van Franstalig België. Het probleem is dat het aantal artsen in het algemeen stijgt, maar dat binnen de geneeskunde als het ware sprake is van een aantal (dreigende) knelpuntartsen.

Senator Ide pleit ervoor dat de overheid de artsen per specialiteit in kaart brengt: Orthopedist, radioloog, huisarts, arbeidsgeneesheer, Pas als de overheid onder andere weet hoeveel artsen er zijn, hoeveel ze werken en hoe lang ze vermoedelijk nog gaan werken, kan de overheid degelijk plannen en een onderbouwd beleid uitstippelen. Daarom is de aanleg van een medisch kadaster van essentieel belang. Pas dan zal men zien dat er van een bepaald type artsen meer dan genoeg zijn en dat andere eerder knelpuntartsen zijn. Maar dat soort kadaster bestaat vandaag in België niet.

Senator Louis Ide klaagt het gebrek aan federale daadkracht inzake het medisch kadaster aan. Dat maakt een goede planning onmogelijk. Ide rekent nu op de nieuwe Vlaamse regering: Al jaren pleit ik voor een optimale planning aan de hand van een kadaster. De federale overheid deed een schuchtere poging om het aantal huisartsen in kaart te brengen, doch de criteria die ze hanteerden zorgen er voor dat dit kadaster een lege doos is. De Vlaamse overheid zal conform het Vlaams regeerakkoord dit werk opnieuw en hopelijk beter doen.

Ten slotte pleit Ide voor een fundamenteel debat over de gezondheidszorg: Als we zicht hebben op welke arts wat en hoeveel doet, moeten we nadenken over welke gezondheidszorg we willen: een gezondheidzorg met één centrale huisarts (zoals eerder gangbaar in Vlaanderen) of een gezondheidszorg die de huisarts kortsluit (veel meer gangbaar in Franstalig België). Die keuze bepaalt namelijk hoeveel en welke artsen je nodig hebt. Mocht de overheid er bovendien in slagen de administratieve rompslomp te reduceren, dan zou dit zeker leiden tot een vijftiental uur minder zinloos werk per week per huisarts. De bevolking krijgt er dan als het ware een halve huisarts bij, wanneer twee huisartsen ontlast worden van paperasserij.

Auteur:
Senaat
Louis Ide, senator en arts

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Zaeger, directeur
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.dezaeger@n-va.be