Openbaar Ministerie


* >Zeven jaar geëist voor smokkel 530 kilo cocaïne

Zeven jaar geëist voor smokkel 530 kilo cocaïne

20 augustus 2009 - Landelijk Parket

Vanwege het smokkelen van 530 kilo cocaïne heeft het Openbaar Ministerie vandaag voor de Rechtbank Rotterdam zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen een 43- jarige man uit Utrecht.

De grote partij cocaïne werd in maart 2006 ontdekt door de douane in de Waalhaven in Rotterdam. De drugs zat verstopt in een gietvorm voor autodeuren, die weer in een container zat. De container kwam uit Venezuela en was bestemd voor een bedrijf in Uden. De verdachte was vermoedelijk één van de initiatiefnemers voor de smokkel.

Voor de cocaïnesmokkel zijn in november 2007 al drie andere verdachten veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Een vierde verdachte is veroordeeld tot drie jaar. De verdachte tegen wie nu zeven jaar is geëist, was toen nog voortvluchtig. Hij werd na internationale signalering in september 2008 in Spanje aangehouden. Op 10 oktober werd hij uitgeleverd aan Nederland. Sindsdien zit hij in voorlopige hechtenis.

De officier van justitie van het Landelijk Parket noemde de invoer van cocaïne `maatschappelijk gezien onaanvaardbaar'. Ze benadrukte dat de deelnemers zich uitsluitend laten leiden door winstbejag, zonder zich te bekommeren om de maatschappelijke schade die wordt veroorzaakt.