Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Veiligheid in gevaar door getreuzel rond brandweer

Veiligheid in gevaar door getreuzel rond brandweer

20-08-2009 * Burgemeester Cohen had het personeelstekort bij de Amsterdamse brandweer al lang kunnen zien aankomen, maar heeft verzuimd in te grijpen. Dat zegt SP-fractievoorzitter Remine Alberts in reactie op de beantwoording van haar vragen over het steeds vaker ontbreken van de zevende man op de brandweerwagen bij brand in het centrum. "Cohen zegt nu met een plan van aanpak voor de brandweer naar de raad te komen. Maar dat moet dan wel heel snel, want dit verhoogd risico bij brand in de binnenstad is onacceptabel", aldus Alberts. Remine Alberts
De SP is verbijsterd over de traagheid van het gemeentebestuur bij het aanpakken van het personeelsprobleem bij de brandweer. Niet in de laatste plaats omdat Cohen zelf zegt dat de redsnelheid door het tekort aan mensen in specifieke situaties lager kan komen te liggen in de historische binnenstad. Alberts: "Volgens de burgemeester is het personeelstekort onder meer het gevolg van het nieuwe arbeidstijdenbesluit. Maar voor de gevolgen van dat nieuwe arbeidstijdenbesluit hebben we het gemeentebestuur samen met de ondernemingsraad van de brandweer drie jaar geleden al gewaarschuwd. Als dat nu leidt tot het wegvallen van de noodzakelijke zevende man bij het uitrukken voor branden in de binnenstad, hebben de burgemeester en de korpsleiding toch jaren zitten slapen."

Cohen zegt in zijn beantwoording ook dat onderzocht moet worden is of de financiële tekorten bij de brandweer het gevolg zijn van vorig jaar gemaakte cao-afspraken, wat in juli werd beweerd door de korpsleiding. "Zo iets moet de gemeente toch in een oogopslag kunnen zien. Op het moment dat je een cao-afspraak maakt, moet je al weten welke consequenties die heeft", aldus Alberts. Zij wil de situatie bij de brandweer in september in de raadscommissie aan de orde stellen.