European Parliament

Baltische ketting in de zomer van 1989 ©BELGA_AFP_ANDREY SOLOVYOV

Baltische ketting in de zomer van 1989

In augustus 1989 namen twee miljoen mensen elkaar bij de hand om een 600-kilometer lange menselijke ketting door Estland, Letland en Litouwen te vormen. Zij vestigden hiermee de aandacht op het lot van de Baltische landen en op de 50ste verjaardag van het Molotov-Ribbentroppact dat tot de bezetting van de drie landen leidde. De eerste niet-communistische regering kwam diezelfde maand in Polen aan de macht. Parlementsleden uit deze landen delen 20 jaar na dato hun herinneringen met ons.
Toen er in 1989 democratische veranderingen in Polen, Hongarije en Tsjecho-Slowakije werden doorgevoerd, gingen de Baltische staten nog volledig gebukt onder het Russische regime. Op 23 augustus 1989 vond er in deze landen een protestactie tegen de Sovjetbezetting plaats die de naam 'de Baltische ketting' kreeg. Deze actie zette Estland, Letland en Litouwen op de definitieve weg naar vernieuwde onafhankelijkheid. In menig opzicht was deze gebeurtenis van 1989 even belangrijk als de fluwelen revolutie of de val van de Muur.

Vergelijking met de niet-gewelddadige oppositie van Ghandi

Het onlangs verkozen parlementslid en voormalig EU-Commissaris van Letland, Sandra Kalniete, nam zelf deel aan de organisatie. Zij werd in 1988 politiek actief in de onafhankelijkheidsbeweging van Letland en zegt over de gebeurtenis: "Twintig jaar later word ik nog altijd geraakt als er over de Baltische ketting wordt gesproken en heeft de Baltische ketting niets van zijn symbolische betekenis verloren. Zij is vandaag een legende en kan vergeleken worden met de niet-gewelddadige oppositie van Mahatma Ghandi."

Baltische ketting "een duidelijke boodschap van goede wil" en "uniek initiatief"

Concertpianist en vroegere leider van de onafhankelijkheidsbeweging van Litouwen en nu parlementslid van de Europese Volkspartij, Vytautas Landsbergis: De "Baltische ketting zond een duidelijke boodschap van goede wil naar de wereld: wij eisen vrijheid en zullen er vreedzaam mee omgaan, het geweld en de onrechtvaardigheid moeten stoppen! De Sovjet-Unie durfde de opstand niet neer te slaan en in december keurde haar congres een resolutie goed het Molotov-Ribbentroppact veroordeelde en herriep".

Een Ests lid van dezelfde fractie, Tunne Kelam was één van de belangrijkste figuren in de onafhankelijkheidsbeweging in 1989 in Estland. Volgens hem werden "in 1989 de Baltische Staten door honderdduizenden Sovjetmilitairen bezet. Gezien de situatie is het burgerinitiatief om een ketting van twee miljoen mensen te organiseren uniek. Het verdient een plaats in de geschiedenis van onderdrukte naties."

De eerste niet-communistische regering in Oost-Europa

In dezelfde maand kwam in Polen de eerste niet-communistische regering aan de macht. In juni hadden in Polen de eerste vrije verkiezingen plaatsgevonden en deze hadden geleid tot een grote zege van de anticommunistische Solidariteitsaanhangers.

Het vertrekkende liberale parlementslid en voormalig Solidariteitswoordvoerder, Janusz Onyszkiewicz, stelt dat de pioniersrol van Polen beslissend was voor de val van de Muur: "Toen Polen het communisme verwierp, werd het duidelijk dat spoedig de kwestie van de status van de DDR op zou komen en dat de Berlijnse Muur uiteindelijk zou instorten. Wij spraken hierover met Kanselier Helmut Kohl tijdens zijn bezoek aan Polen in november 1989. Kohl geloofde dit niet maar de volgende dag moest hij terug naar Duitsland omdat de muur net was gevallen."

In april nam het Parlement een resolutie aan om 23 augustus tot pan-Europese herdenkingsdag voor de slachtoffers van totalitaire en autoritaire regimes uit te roepen

REF. : 20090708STO57793

Nadere informatie :


* Video over de Baltische ketting

* De eerste barsten in de Muur...(26-06-2009)
* Parlementsleden herdenken Molotov-Ribbentroppact (03-10-2008)
* Aan het woord: Parlementslid Landsbergis, concertpianist (23-07-2007)

* 23 augustus uitroepen tot herdenkingsdag voor slachtoffers totalitaire en autoritaire regimesVerkiezingen 2009 (02-04-2009) -