Kindvriendelijke plekken helpen kinderen hun trauma's te vergeten 20 augustus 2009, Lamiskana, Georgië - De omstandigheden in Zuid-Ossetië, Georgië, zijn schrijnend. Ruim 30.000 mensen zijn ontheemd. Sinds de gewapende strijd van vorig jaar leeft men in angst. Kinderen hebben het geweld met eigen ogen meegemaakt. UNICEF ontwikkelt kindvriendelijke plekken om hen de trauma's even te doen vergeten.

De ontheemden in Georgië leven onder erbarmelijke omstandigheden. Voor kinderen is er vaak niets te doen. Samen met de Elizabeth Gast Foundation sticht UNICEF speciale kinderspeelplaatsen om ontheemde jonge kinderen toch een kans op hun eerste onderwijsvorm te bieden. Ouders kunnen er ook terecht voor adviezen over gezondheid, voeding en bescherming.

Zo is er Mari. Dit meisje van vier is het dorpje Akhalgori ontvlucht met haar ouders. In Tserovani, waar hun tijdelijke huis is, kan zij naar de kinderspeelplaats. Mari heeft nu een kans om zich te ontwikkelen.

`essentieel voor ontwikkeling' Benjamin Perks, vice directeur van UNICEF Georgië, vertelt dat een kindvriendelijke, stimulerende omgeving kinderen helpt om weer op de rails te komen. "We vergeten vaak dat spelen, leren, ontdekken en communiceren essentiële dingen zijn voor kinderen. De positieve omgeving helpt hen de trauma's te verwerken die een dergelijk conflict en hun ontheemde situatie met zich meebrengen."

De 17-jarige Pikria Totosashvili vertelt dat toneelspel het leven van de kinderen verandert: "Deze plek heeft ons geholpen trauma's te verwerken die wij tijdens de oorlog hebben opgelopen."

Door Guy Degen