NEN


Ontwerpnorm voor testen verboden stof PFOS

donderdag 20 augustus 2009, 15:45

PFOS is de algemeen aanvaarde afkorting voor perfluoroctaansulfonaten. Deze stof komt voor in diverse soorten materialen en blijkt giftig te zijn voor het milieu. Daarom heeft de Europese Commissie in 2007 besloten de afzet van PFOS in Europa dusdanig te bemoeilijken, dat het feitelijk op een verbod neer komt. Onder leiding van NEN is een testmethode ontwikkeld om de aanwezigheid van PFOS in diverse materialen te kunnen detecteren. De ontwerpnorm FprCEN/TS 15968 staat tot 21 september 2009 open voor commentaar uit de markt.

PFOS zijn gefluoreerde verbindingen met, in het verleden, talrijke toepassingen in producten als textiel, papier, microchips, blusschuim, verchroming en hydraulische vloeistoffen toegepast in de luchtvaart. Zij staan onder meer bekend om hun vuil- en waterafstotende eigenschappen en worden/werden in vele producten gebruikt.

Gevaar voor mens en milieu
De verbindingen zijn erg toxisch, persistent en bioaccumulerend, en bezitten eigenschappen waardoor ze onaanvaardbare risico's kunnen opleveren voor de volksgezondheid en het milieu. De Europese industrie vervaardigt al een aantal jaar geen producten meer die PFOS in hoge concentraties bevatten. Bij producten van buiten Europa is dit niet altijd even inzichtelijk. Deze producten moeten daarom op aanwezigheid van PFOS worden getest.

Testmethode beperkt PFOS
NEN heeft van de Europese Commissie de opdracht verkregen om, samen met belanghebbenden, een testmethode te ontwikkelen, die de aanwezigheid van PFOS in diverse materialen kan aantonen. Deze methode is vastgelegd in een norm en focust zich op textiel, leer, tapijt, verf, papier en karton en brandblusschuim.

Commentaar en meer informatie
Tot 21 september 2009 kan bij NEN commentaar op het normontwerp FprCEN/TS 15968 worden ingediend. Daarna worden de commentaren verwerkt en de uiteindelijke norm gepubliceerd. Naar verwachting zal de definitieve publicatie in januari 2010 plaatsvinden. Voor meer informatie, de ontwerpnorm en commentaarformulieren kunt u contact opnemen met NEN Materiaaltechnologie, telefoon (015) 2690 107 of via e-mail: chemistry@nen.nl.