GAIA

20 augustus 2009

GAIA geeft vijf slechtste dierentuinen België beter rapport "Op veel punten in regel met wet sinds zoorapport van vorig jaar" Toch nog overtredingen, meer overheidscontrole vereist

De vijf slechtste dierentuinen in ons land, uit GAIA's rapport van 2008, brachten verbeteringen aan sinds de dierenrechtenorganisatie precies één jaar geleden (20/8/8) de vele wetsinbreuken in de dierentuinen aanklaagde. Er is wel degelijk vooruitgang, maar ze zijn nog altijd niet helemaal in regel met de wet. Dat besluit GAIA na onderzoek* tussen 14 juli en 2 augustus dit jaar in Aviflora, Familiepark Harry Malter, de Olmense Zoo, Crête des Cerfs en Mont Mosan. GAIA wil duidelijke afspraken maken met deze zoo's - met Aviflora en Malter is dat al gebeurd - en vraagt meer en strenge controle aan minister voor Dierenwelzijn Onkelinx.

Situatie verbeterd
GAIA ging deze zomer na of de situatie in de vijf slechtste dierentuinen uit GAIA's dierentuinenrapport sinds 2008 verbeterd is.
Aviflora in Ingelmunster, Familiepark Harry Malter in Heusden, de Olmense Zoo in Olmen en Crête des Cerfs in Bouillon gingen er redelijk of sterk op vooruit.
Enkele voorbeelden: de civetkatten in Aviflora, die vorig jaar op een roostervloer werden gehouden, kregen een aangepast verblijf; de wasberen in de Olmense Zoo vertonen nauwelijks nog gestoord gedrag sinds ze aangepaste verblijven kregen; de beren in de Olmense zoo ruilden hun te klein, kaal verblijf in voor een ruim verblijf met natuurlijke verrijking; de berberapen in Crête des Cerfs zaten in een kaal verblijf, dat nu werd verrijkt met klimmogelijkheden en strooisel; Crête des Cerfs hing degelijke infoborden op. Mont Mosan in Hoei bracht enkele verbeteringen aan, waarop GAIA aangedrongen had. Zo kregen de papegaaien binnenverblijven die voldoen aan de wet. Vorig jaar moesten de tropische vogels het nog stellen met een ton als binnenverblijf.

Olmense Zoo 2008 : te klein verblijf met weinig verrijking

Olmense Zoo 2009 : aangepast verblijf met natuurlijke verrijking

Eén jaar later: zoorapport boekt resultaten
GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch verwelkomt de verbeteringen. 'Vorig jaar vroegen we de sluiting van Mont Mosan, Aviflora en Familiepark Malter wegens de onhoudbare situatie voor de dieren daar. We zien nu dat deze dierentuinen zijn wakker geschud en meer aandacht (willen) besteden aan dierenwelzijn. Sluiting is niet meer aan de orde. Maar de eigenaars moeten de nog bestaande overtredingen absoluut wegwerken.'

Aviflora 2008 : civetkatten op roostervloer gehouden, amper verrijking

Aviflora 2009 : aangepast verblijf met natuurlijke verrijking

Minder maar toch overtredingen
GAIA stelde nog overtredingen en tekortkomingen vast:
- Te kleine verblijven voor bepaalde dieren. Zo houdt Mont Mosan nog steeds vijf zeehonden in een verblijf dat slechts voldoet voor drie en zitten de zebra's in Familiepark Malter te klein.


- Aan soortspecifieke vereisten wordt niet voldaan in bepaalde gevallen. Bijvoorbeeld geen zwembassin dat aan de wettelijke normen voldoet voor de tijgerwelpen in de Olmense Zoo en de (volwassen) tijgers in Crête des Cerfs.


- Sommige dieren worden in onjuiste aantallen gehouden (solitaire dieren in groep, groepsdieren alleen of met te weinig). Bijvoorbeeld een damhert in Aviflora dat alleen wordt gehouden.


- Direct fysiek contact met gevaarlijke dieren is in bepaalde gevallen nog mogelijk, wat tot onveilige situaties kan leiden. Zoals de olifant die in Familiepark Harry Malter wordt gevoederd door en tussen het publiek.


- Geen, onjuiste of onvolledige infoborden aan sommige verblijven.

Afspraken naleven of ingrijpen
GAIA bezorgt zijn rapport aan de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn, aan minister Onkelinx en aan de bezochte dierentuinen. De dierenrechtenorganisatie maakte al afspraken met Aviflora en Familiepark Harry Malter. Om de nog bestaande tekortkomingen weg te werken, zoals een groter verblijf voor de zebra's, en nog meer diervriendelijke maatregelen door te voeren. 'We willen ook met de andere dierentuinen duidelijke afspraken maken', zegt Michel Vandenbosch. 'Maar wanneer een zoo een overtreding blijft begaan waar hij voordien al voor terecht gewezen is door de overheid, dan moet minister Onkelinx streng optreden: geen erkenning verlenen of de erkenning intrekken.'

Familiepark Harry Malter 2008 : totaal onaangepast binnenverblijf voor de zwarte panter

Familiepark Harry Malter 2009 : nu zit er een capibara in het verblijf, er kwam een nieuw binnenverblijf en aangepaste waterpartij

Klik HIER voor het overzicht per bezochte dierentuin.