PIERRE AUDI WINT EERSTE JOHANNES VERMEER PRIJS

De eerste Johannes Vermeer Prijs wordt door Minister Plasterk toegekend aan Pierre Audi, artistiek directeur van De Nederlandse Opera en het Holland Festival. Volgens de jury komt de prijs hem toe voor zijn grote prestaties als regisseur en als vernieuwer van het muziektheater.

Audi is een getalenteerde operaregisseur en een innovatief artistiek leider. Hij heeft Nederland in de loop van twintig jaar verrijkt met een in vele opzichten grensoverschrijdend oeuvre dat zowel bij de collega's als bij het publiek grote waardering oogst. De laatste jaren heeft hij bovendien de programmering van het Holland Festival vernieuwd en verbreed.

De Johannes Vermeer Prijs is een staatsprijs voor de kunst; hij wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Hij is door minister Plasterk ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en verder te stimuleren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 100.000 euro, vooral bestemd voor de realisatie van een speciaal project. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle disciplines: van dans tot design, van mode tot muziek, van schilderen tot schrijven.

De jury voor de eerste Johannes Vermeer Prijs bestaat uit Victor Halberstadt (voorzitter), Maarten Asscher, Judith Belinfante, Jos de Pont en Paul Schnabel. De feestelijke uitreiking van de eerste Johannes Vermeer Prijs vindt plaats op vrijdag 30 oktober in Het Prinsenhof in Delft, de stad die onlosmakelijk verbonden is met de naamgever van de prijs.

Noot voor redacties (