Ingezonden persbericht



Wouter Jongeneelen nieuwe bondscoach
Nederlands Team Sportklimmen

De ervaren wedstrijdklimmer Wouter
Jongeneelen uit Teteringen wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands Team Sportklimmen. Hij volgt hiermee oud-snowboard international Marcella Boerma op. Boerma's contract werd eerder deze maand na wederzijds besluit niet verlengd omdat een klik met het team uitbleef. Jongeneelen (31 jaar) brengt een flinke dosis klimervaring in. Hij is zesvoudig Nederlands kampioen boulderen en wist tijdens zijn internationale klimcarrière drie keer een 4e plaats te behalen tijdens world cup wedstrijden.

Jongeneelen, op dit moment in het bezit van een B-status van het NOC*NSF, gooit zijn eigen klimschoenen niet in de ring en blijft actief als boulder-international. "Dat zal soms een dubbelrol opleveren die lastig kan zijn" zegt Jongeneelen, "maar daar gaan we in overleg met het team wel uitkomen".

De nieuwe bondscoach heeft er ontzettend veel zin in. "De afgelopen periode zijn wij als team meer tot elkaar gekomen. Dat is iets wat ik verder uit wil bouwen".

Jongeneelen hoopt op nog meer inzet en betrokkenheid van het team en streeft er naar om meer gezamenlijk te kunnen trainen. "Keihard trainen op een leuke manier" is zijn devies. Mogelijkheden hiervoor ziet hij onder andere in de ontwikkeling van het Centrum voor Topsport en Onderwijs
in Eindhoven waarbij de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) sinds juni is aangesloten.

De NKBV hoopt in de toekomst meer podiumplaatsen te behalen en daar kan Jongeneelen zich in vinden: "Maar natuurlijk ook meer halve finale plaatsen. Dat er tijdens de World Cup Boulderen in Eindhoven zoveel Nederlanders in de halve finale stonden gaf een fantastisch gevoel, dat moet vaker gebeuren!"

____________________________________

Nederlands Team Sportklimmen

Het Nederlands Team Sportklimmen van de NKBV bestaat dit jaar uit een seniorenteam (8 klimmers) en jong oranje (5 klimmers). De leden zijn actief in twee klimsport disciplines: Lead (routeklimmen) en Boulderen. De leden van het team worden door de NKBV uitgezonden naar World Cup, EK's en WK's.

Klimsport
disciplines

Lead:

Het met touw beveiligde (voor)klimmen van routes tot een hoogte van ongeveer twintig meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt wint.

Boulderen: In korte routes
(boulders) wordt er op klimwanden van ongeveer
4,5 meter hoog geklommen.
Hierbij worden geen touwzekeringen gebruikt, voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt (topt).

Speed: De enige
klimsport-discipline waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen op een vijftien meter hoge wand. De snelste klimmer wint. Het wereldrecord bij de mannen staat op 7,22 seconden.

_____________________________