Ingezonden persbericht


Persbericht
20 augustus 2009

Accor Hotels Nederland start met overschakeling op Philips LED-verlichting

In het kader van de verduurzaming van de hotelexploitatie maakt Accor Hotels Nederland een begin met de vervanging van de verlichting in haar hotels. Het eerste Accor-merk dat de komende jaren zal overschakelen op LED-verlichting, zijn de elf ibis hotels in Nederland. Een passend begin van deze operatie: de winnende inzending van Rogier van der Schaaf, hoofd Technische Dienst van ibis Amsterdam City Stopera. Hij deed mee aan een actie van Philips en won daarmee honderd MasterLED lampen, bestemd voor zijn hotel.

Een vliegende start van het verduurzamingsproject vormde de wedstrijd die Philips Lighting Europa had uitgeschreven. Deelnemers konden zich via www.lighting.philips.nl registreren om kans te maken op honderd MasterLED lampen van Philips. "In ons hotel zijn we begonnen met een grote verbouwing", legt Rogier van der Schaaf uit. "Tijdens de ontwerpfase opperde ik LED-verlichting te gaan gebruiken, mede in het kader van onze voorbereidingen op het behalen van het ISO 14001-certificaat. De gratis lampen zouden een goede start zijn in ons streven het hotel gloei- en halogeenlampvrij te maken."

De installatie van de honderd MasterLED lampen heeft bij ibis Amsterdam Stopera onmiddellijk effect gesorteerd. Het stroomverbruik nam in juni met 13% af ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De totale energiekosten zijn daardoor ook lager uitgevallen. Het hotel verwacht dat deze trend zich gedurende de tweede helft van het jaar zal doorzetten. Doordat de MasterLED lampen energiezuinig zijn en een lange levensduur hebben, passen ze heel goed bij het ISO14001-(milieu)keurmerk waarover het hotel inmiddels beschikt. Het is de bedoeling dat ibis Amsterdam Stopera aan het einde van het jaar volledig is overgeschakeld. Met nog ongeveer tweehonderd halogeenlampen en twee (!) gloeilampen te gaan, is het hotel dankzij de prijs al een flink eind op weg.

In het afgelopen jaar hebben Accor Hotels Nederland en Philips aan de hand van een energiescan het elektriciteitsverbruik in de hotels onder de loep genomen. "Op grond van die uitkomsten hebben we ervoor gekozen om als eerste de verlichting in de ibis hotels aan te pakken", aldus Norbert Smit, Directeur Technical Services van Accor Hotels Nederland. "Deze hotels zijn in het bezit van het ISO 14001-certificaat dat onder meer specifieke eisen stelt aan het omgaan met energie. Het overschakelen naar LED-verlichting is overigens een onderdeel van een heel pakket maatregelen dat het energieverbruik moet reduceren. Accor stelt scherpe doelen voor de reductie van energiegebruik. In de eerste plaats omdat het past binnen Accor's streven om duurzaam te ondernemen, maar ook vanwege de besparingen die we kunnen realiseren."

Het overschakelen naar LED-verlichting in de ibis hotels zal zich voornamelijk in de openbare ruimten afspelen. "Daar brandt een belangrijk deel van de verlichting vrijwel 24 uur per etmaal en kunnen we het snelst een reductie van het elektriciteitsverbruik realiseren", legt Smit uit. "Verder hebben we besloten architecten die we inschakelen bij de renovatie van hotels, als richtlijn mee te geven dat zij zo veel mogelijk gebruikmaken van LED-verlichting in hun ontwerpen. In dit verband is het goed te constateren dat de flexibiliteit van LED steeds verder toeneemt. We zien dat ook in ibis Amsterdam City Stopera. Er is niet alleen de mogelijkheid om te verlichten met een breed scala aan kleuren en lichtsterktes, je kunt er ook allerlei spectaculaire lichteffecten mee produceren. Ik verwacht dat LED in onze branche een grote toekomst tegemoet gaat." ()

()

Met precisie plaatst Rogier van der Schaaf
de eerste MasterLED lamp in één van de armaturen van ibis Amsterdam City Stopera.
(foto vrij van copyright)

()

()


* * * * *
()

Met 150.000 medewerkers in bijna 100 landen is Accor Europees marktleider en één van 's werelds grootste ondernemingen op het gebied van hotellerie en zakelijke dienstverlening. Accor biedt zowel de toeristische als de zakelijke reiziger ruim 40 jaar kennis en ervaring in de volgende segmenten:
* Hotels: meer dan 4000 hotels met 500.000 kamers in 90 landen (Sofitel, Pullman, MGallery, Novotel, Mercure, Suitehotel, ibis, all seasons, Etap Hotel, Formule 1 en Motel 6). Hierbij komen nog aanvullende activiteiten zoals die van Lenôtre;
* Zakelijke dienstverlening: 30 miljoen mensen in 40 landen maken gebruik van de diensten van Accor Services (human resources, marketing services en expenses management). In Nederland biedt Accor zijn gasten een brede keuze uit 44 hotels, van het budget- tot het luxe segment (2 Sofitel hotels waaronder het prestigieuze Hotel The Grand Amsterdam, 1 MGallery hotel ­ The Convent Hotel Amsterdam, 9 Novotel hotels, 18 Mercure hotells, 11 ibis hotels, 1 Etap hotel en 2 Formule I hotels). Voor meer informatie: www.accor.com. ()