Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Stropopwedstrijd Overijssel

Op zaterdag 1 augustus is de uitslag van de stropoppenwedstrijd van OAJK bekend gemaakt. Alle afdelingen hebben de uitnodiging ontvangen om een stropop te maken met een motto waarmee de agrarische sector wordt gepromoot.

De verschillende stropoppen zijn beoordeeld op creativiteit, originaliteit, lokatie, veiligheid, PR-waarde en materiaalgebruik. Bij alle poppen werd duidelijk dat de bouwers er veel tijd hadden ingestoken om de ontwerpen goed uit te werken. Vooraf was aangegeven dat er originaliteit werd gelet en dat werd ook duidelijk tijdens de beoordeling. Na het beraad van de jury heeft de stropop van AJK Ommen de eerste prijs veroverd, namelijk 200,-- voor de afdelingskas. De prijs is door de voorzitter Marco Sogtoen overhandigd aan .... van AJK Ommen.

De stropop met als logo 'met zorg voeden wij u' scoorde hoog op het gebied van creativiteit, PR-waarde en materiaalgebruik. De stropop, een moeder met zuigeling was zeer net afgewerkt tot in detail (oorbellen van CD's en ze had zelfs een ketting om). De locatie aan de N48, de weg van Hoogeveen naar Ommen, trekt veel bekijks. Zowel tijdens het maken van de pop, als tijdens de jurering werd er regelmatig getoetert.

De bouwers van de stropop, AJK Ommen, wilde met de pop aansluiten op de actualiteit binnen de veehouderij. `als veehouderij zorgen wij voor het voedsel voor de Nederlandse samenleving' De pop stelt dan ook de agrarische sector voor, de zuigeling beeldt de Nederlandse samenleving uit'. Volgens de bouwers wilde ze het de pop niet aan doen om 3 weken te moeten staan, dus ze hebben haar een stoel aangeboden. De stoel staat eigenlijk voor het steuntje in de rug die de veehouderij goed kan gebruiken.

Een eervolle vermelding dient te worden gemaakt voor AJK Dalfsen/Nieuw Leusen. Zij hebben op een unieke locatie de tekst 'drink melk' met strobalen gemaakt. 'Hij liet ons eerst modderen om een goed motto te bedenken en na een half uur komt hij met dit motto'. Het drinken van melk in momenteel zeer actueel omdat uit onderzoek is gebleken dat melk zeer gezond is en bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Deze zeer duidelijke boodschap trekt veel bekijks. Diverse mensen stonden stil voor de creatie en maakten een foto.

In zijn algemeenheid mag gestelt worden dat de bouwers veel plezier hebben beleefd aan het bouwen van de poppen. 'Het vergaderen heeft bijna de meeste tijd gekost.. Ach vergaderen, het was in ieder geval zeer gezellig,' volgens de bouwers van AJK Ommen. De gezelligheid blijkt ook uit het feit dat AJK Ommen op 3 september al weer begint met het bedenken van het ontwerp voor het nieuwe jaar. 'Wel onder het genot van een bbq, want we hebben wel wat te vieren na deze overwinning,' aldus Pieter Koonstra.

De stropoppenwedstrijd is dit jaar voor het eerst georganiseerd. Volgend jaar zal er weer een wedstrijd worden georganiseerd. Wij nodigen alle plattelandsjongeren uit om hier aan deel te nemen.
* Datum: 20 augustus 2009