Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM - Nieuwsbericht - Cramer neemt 9 windturbines in gebruik - 20 augustus 2009


Nieuwsbericht 20 augustus 2009 Cramer neemt 9 windturbines in gebruik

Met het stukslaan van een champagnefles tegen een van 9 windturbines, opende minister Cramer gisteren het Windpark Burgervlotbrug in de gemeente Zijpe.
De bewindsvrouw noemde het windpark een 'mooie bijdrage tot meer schone energie'. Ze hield haar gehoor voor dat het echter niet de bedoeling is over toekomstige projecten ook 16 jaar te doen, zoals in Burgervlotbrug het geval is geweest.
Het project begon in 1993. 'Het feit dat oud-minister De Boer dit park niet kon openen, maar ik dit nu doe is niet iets om trots op te zijn. De vertraging is mede veroorzaakt door onduidelijke regelgeving. Dat heb ik inmiddels aangepakt. Voor zowel geluid als veiligheid worden de regels vereenvoudigd', aldus Cramer.

Obligaties
Bijzonder aan het park is dat omwonenden en leden van de windcoöperatie Kennemerwind kunnen deelnemen in de exploitatie van de turbines door de aanschaf van een obligatie. De obligaties kosten 1000 euro per stuk. Omwonenden en leden van de windcoöperatie Kennemerwind krijgen voorrang.

Minder CO2
Het windpark levert jaarlijks ruim 25 miljoen kilowattuur elektriciteit, genoeg voor 7.200 huishoudens. Door met de turbines op een duurzame manier elektriciteit te maken, komt er elk jaar 14.400 ton CO2 minder in de lucht. Het kabinet wil de uitstoot van broeikasgassen sterk verminderen. Die moet in 2020 met bijna een derde zijn verlaagd ten opzichte van 1990.

Eigenaar
Windpark Burgervlotbrug is ontwikkeld door Evelop. De 5 noordelijke windturbines zijn eigendom van Burgervlotbrug Beheer (50 procent windcoöperatie Kennemerwind en 50 procent Evelop Investments). De 4 zuidelijke turbines zijn eigendom van Burgerwind CV.
Alle elektriciteit uit de turbines wordt afgenomen door energiebedrijf Greenchoice. Vestas leverde de windmolens van 850 kilowatt elk, die een hoogte hebben van 65 meter. Het eerste initiatief om tot de bouw van het windpark te komen dateert reeds van 1993. In december 2008 is de bouw gestart. Juli 2009 is het windpark opgeleverd.