Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Datum 19 augustus 2009
Ons kenmerk HDAB/2009012103
Onderwerp Antwoorden op de vragen van de leden Sterk en Knops (beide CDA) over het bericht dat Defensie agressieve games inzet voor het werven van jongeren.

Hierbij bied ik u, mede namens de ministers van Jeugd en Gezin en van Justitie, de antwoorden aan op de vragen van de leden Sterk en Knops (beide CDA) over het bericht dat Defensie agressieve games inzet voor het werven van jongeren (ingezonden 6 juli 2009 met kenmerk 2009Z13549).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries

Pagina 1/3




Ministerie van Defensie

Antwoorden op de vragen van de leden Sterk en Knops (beide CDA) over het bericht dat Defensie agressieve games inzet voor het werven van jongeren (ingezonden 6 juli 2009 met kenmerk 2009Z13549).

1
Bent u bekend met het artikel "Defensie werft jeugd met agressieve games"? 1)

Ja.

2
Vindt u het gepast dat een game als Unreal Tournament ­ in Duitsland reeds verboden ­ gebruikt wordt bij Defensiedagen waar ook jongeren onder de zestien jaar aanwezig zullen zijn?

Defensie gebruikt computergames zoals Unreal Tournament niet. Defensie toont bij wervingsactiviteiten en op Defensiedagen haar eigen professionele trainingssimulaties. Deze speciale trainingssimulaties, die volledig anders van aard zijn dan games als Unreal Tournament, worden door de landmacht gebruikt om kleinere eenheden en teams te trainen.

Het evenement ŽLAN-machtŽ betrof een pilot om te bezien of via dit evenement jongeren die tot de specifieke IT doelgroep behoren, geïnteresseerd kunnen worden voor IT-functies bij Defensie. De deelnemers maakten via dit evenement kennis met Defensie en de professionele software die Defensie gebruikt. Tijdens dit evenement konden de deelnemers, eigen, zelf meegenomen, games met elkaar spelen. Momenteel wordt dit evenement geëvalueerd. De door de deelnemers meegenomen games zijn daarvan onderdeel.

3
Bent u van plan deze games te verbieden op basis van de mogelijkheid die het Wetboek van strafrecht biedt; namelijk een verbod op schadelijke afbeeldingen voor jongeren onder de zestien?

Pagina 2/3




Ministerie van Defensie

Artikel 240a van het Wetboek van Strafrecht stelt al strafbaar het verstrekken, aanbieden of vertonen aan een jongere beneden de 16 jaar van afbeeldingen of gegevensdragers bevattende afbeeldingen waarvan de vertoning schadelijk is te achten voor personen jonger dan 16 jaar.

1) PM, 26 juni 2009

Pagina 3/3






---- --