Ingezonden persbericht

Langdurige internationale samenwerking met Flatfoot Dance Company (Durban)
Introdans Interactie reist naar Zuid-Afrika

Introdans Interactie spreidt de vleugels uit en gaat een langdurige samenwerking aan met Flatfoot Dance Company in Durban (Zuid-Afrika). Van 22 tot 30 augustus werkt het team van Introdans Interactie in Durban. Introdans Interactie en Flatfoot Dance Company organiseren in deze periode inspirerende projecten met groepen kinderen en jongeren om ervaringen te delen en nieuwe inzichten op te doen. In 2010 komt Flatfoot Dance Company naar Nederland en zal in samenwerking met Introdans Interactie diverse projecten in Arnhem verzorgen.

Inhoudelijke samenwerking in townships
De docenten van Introdans Interactie en de dansers van de Flatfoot Dance Company wisselen in Durban werkmethodieken uit om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Op deze manier wordt de knowhow van Introdans Interactie gebruikt om het werken in de Zuid-Afrikaanse town ships verder uit te diepen. In de townships worden zeven uitgebreide dansworkshops gegeven aan 300 jongeren in de leeftijd van 8 tot en met 24 jaar. Tevens geeft het Introdans Interactie team een workshop aan leerlingen van een middelbare school in Durban en twee uitgebreide workshops aan dansstudenten die onderdeel uitmaken van het opleidingsprogramma 'Flatfoot Training Company'.

De managers van Introdans Interactie, Adriaan Luteijn en Annemieke Vervoort, geven lezingen aan studenten en staf van de kunst- en educatieafdelingen van de Universiteit KwaZulu-Natal. Tijdens deze seminars staan de methodieken en danseducatie van Introdans en de ontwikkelingen op het gebied van cultuureducatie in Nederland centraal.

Het uitwisselingsproject in Zuid-Afrika wordt afgesloten met een grote slotpresentatie door alle leerlingen en studenten die deel hebben genomen aan de projecten.

Introdans Interactie en Flatfoot Dance Company
Het team van Introdans Interactie bestaat uit vier dansdocenten. Zij zijn gespecialiseerd in het doceren van moderne dans, dansexpressie, klassieke dans op scholen voor primair en voortgezet onderwijs. De workshops en projecten van Introdans Interactie zijn gebaseerd op het repertoire van de beide ensembles van Introdans.
De docenten staan onder leiding van artistiek manager, choreograaf Adriaan Luteijn en algemeen manager, Annemieke Vervoort. Zij zijn gespecialiseerd in het geven van lezingen en workshops op het terrein van deskundigheidsbevordering voor dans, dansonderwijs en cultuureducatie.
Flatfoot Dance Company is een professioneel dansgezelschap uit Durban en bestaat uit zes dansers die onder artistieke leiding staan van choreograaf Lliane Loots. De missie van Flatfoot Dance Company is het opvoeren van eigentijdse dans in relatie met de context van de Zuid-Afrikaanse maatschappij. Deze geëngageerdheid komt tot uiting in het toegankelijk maken van de vele danstalen die de regio KwaZulu-Natal (Durban) heeft en deze tot nieuwe balletten ontwikkelen. Flatfoot Dance Company biedt niet alleen een presentatieplatform voor dansers en choreografen, maar is ook een opleidingsinstituut voor jonge zwarte dansers, choreografen en dansdocenten voor wie het in het recente verleden aan goede opleidingsmogelijkheden ontbrak. Naast de dansafdeling heeft Flatfoot Dance Company een educatieafdeling, die dansworkshops geeft aan kinderen en jongeren in scholen met daaraan gekoppelde presentaties en interviewsessies.

Introdans danst als nooit te voren
Sinds 1971 is Introdans uitgegroeid tot een topdansgezelschap. Met een gezonde ambitie blijft het gezelschap trouw aan zijn missie om de danskunst op hoog niveau te presenteren voor een breed publiek. Vanaf 2009 is Introdans onderdeel van de basisinfrastructuur van het ministerie van OCW. De twee dansersensembles tonen met de Canon van IntrodansTM een gevarieerd en aantrekkelijk modern balletrepertoire. Als stadsgezelschap van Arnhem danst het gezelschap in de Nederlandse theaters en reist wereldwijd: beide ensembles zijn veelvuldig te gast op internationale podia. H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden is Beschermvrouwe van Introdans.

Noot aan de redactie:
Op www.youtube.com/Introdans zijn previews van Introdans te bekijken. Voor nadere informatie, interviews, fotomateriaal en/of beeldopnamen kunt u contact opnemen met Sjoerd Hulshuizen, public relations/mediacontacten van Introdans, telefoon: 026-3512111/ fax: 026-3515647/e-mail: publiciteit@introdans.nl. Of raadpleeg www.introdans.nl onder de knop profusers, om foto's en persberichten te downloaden (in hoge resolutie, dus voor professioneel gebruik!).

Merijn de Haas
Public relations/ Press officer

Introdans
Vijfzinnenstraat 80-82, 6811 LN Arnhem, NL
PO Box 73, 6800 AB Arnhem, NL
t. +31-26-3512111
f. +31-26-3515647
i. www.introdans.nl
e. merijn.dehaas@introdans.nl
Introdans and Introdans Ensemble for Youth belong to the Top 3 in the Netherlands.