Ingezonden persbericht

GEBOORTE EN STERFTE IN BRABANTSE DIERENPARKEN

Giraf geboren in Safaripark Beekse Bergen, Dierenrijk neemt afscheid van geliefde ijsbeer

Hilvarenbeek/Nuenen, donderdag 20 augustus 2009 - Een vrolijke en toch ook trieste dag tegelijk in Brabant. Voordat in Safaripark Beekse Bergen een giraf ter wereld kwam, werd een paar uur eerder en 44 kilometer verderop afscheid genomen van de zieke ijsbeer Thumble. IJsbeer Thumble, één van de publiekslievelingen van Dierenrijk, was al even ziek. Vanochtend liet de dierenarts het dier inslapen. In Safaripark Beekse Bergen schonk moeder Astrid vanmiddag, in het bijzijn van bezoekers, het leven aan een dochter die de naam Joto draagt.

Dat leven en dood soms dichtbij elkaar liggen, blijkt vandaag in de Brabantse dierenparken Safaripark Beekse Bergen en Dierenrijk (beide parken maken deel uit van recreatieconcern Libéma). In het safaripark in Hilvarenbeek werd begin van de middag een Rothschildgiraf geboren. Het meisje is de dochter van Astrid, die tweemaal eerder het leven aan een jong schonk. De geboorte van de giraf vond plaats onder het toeziend oog van het publiek. Ook de andere giraffen en enkele zebra's waren getuige van de geboorte. De rangers gaven het jong kort na de geboorte de naam Joto. Dat betekent 'heet' in het Shwahili en past bij de temperaturen van vandaag. Volgens dierenarts Jacques Kaandorp oogt het jong kerngezond.

Thumble overleden
Kort daarvoor nam Kaandorp's vrouw in Dierenrijk afscheid van ijsbeer Thumble. De zieke ijsbeer voelde zich al een tijdje niet lekker. Tijdens een operatie werd recent nog een tumor van 3,5 kilo verwijderd. Deze bleek toen kwaadaardig te zijn. Omdat medicijnen niet meer hielpen tegen de ondraaglijke pijn en de ijsbeer steeds minder energiek was, besloot dierenarts Christine Kaandorp samen met de verzorgers het dier te laten inslapen. Publiekslieveling Thumble werd 28 jaar en woonde vanaf de opening van Dierenrijk, vijf jaar geleden, in het Brabantse Nuenen.



Ingezonden persbericht