Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Diemen, 20 augustus 2009

Nederlandse jongeren binden de strijd aan met Braziliaanse marine

Bijzondere zeilrace tussen Clipper Stad Amsterdam en zusterschip Cisne Branco

Vijftig Nederlandse jongeren, zonder zeilervaring, varen op dit moment mee op de Clipper Stad Amsterdam, die een wedstrijd vaart tegen het zusterschip de Cisne Branco. De reis, die eindigt in Delfzijl, wordt georganiseerd door de Stichting Zeezeilen voor Jongeren en is mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam en Randstad Nederland. De Clipper Stad Amsterdam zeilt tegen de Cisne Branco dat bemand wordt door de Braziliaanse marine.

Woensdag 19 augustus 18.00 uur klonk het startschot van de race tussen het historische schip Clipper Stad Amsterdam en haar zusterschip Cisne Branco. De enige twee nog zeilende clipperschepen ter wereld varen een wedstrijd van 220 Nautische mijlen. De race begon op 15 mijl uit de Engelse kust tussen Hull en Newcastle en eindigt vrijdagmiddag 70 zeemijlen boven Delfzijl.

In 2000 heeft de toenmalige kapitein van de Stad Amsterdam Pieter Brantjes, bij de tewaterlating, zijn collega van de Cisne Branco uitgedaagd voor een race. Welke van de twee identieke schepen is de snelste? Nu negen jaar later is de race een feit en weten we in Delfzijl het antwoord.

De vaste crew van de Stad Amsterdam wordt versterkt door 50 jongeren zonder ervaring, die een tocht maken op het schip. De Cisne Branco wordt bemand door de Braziliaanse marine. Het feit dat de Stad Amsterdam zoveel mankracht aan boord heeft, maakt dat ze de uitdaging aandurven. Volgens de STI normen moet alles met de hand bediend worden en mag er geen gebruik gemaakt worden van hulpmiddelen, zoals een hydraulische lier.

Delfsail
Het doel van de reis van de twee schepen is Delfzijl. Daar zijn beide schepen te bewonderen tijdens Delfsail dat van 22 tot 26 augustus wordt gehouden. Ze varen mee in de Parade of Sail van Eemshaven naar Delfzijl op zaterdag 22 augustus. Vanaf 17.00 uur wordt de bemanning van het winnende schip gehuldigd in het Gemeentehuis van Delfzijl. De prijs is een geseald, houten kistje dat door de eerste kapitein Pieter Brantjes werd geschonken aan de kapitein van de Cisne Branco. Het gerucht gaat dat het om een wimpel gaat die in de hoofdmast bevestigd kan worden, waarmee ieder passerend schip op zee kan zien wat er bereikt is.

De Clipper Stad Amsterdam is gebouwd op initiatief van Randstad en de gemeente Amsterdam, tegelijkertijd met de Cisne Branco door Damen Shipyard in 1997 - 2000. De schepen zijn nagenoeg identiek. De kleur van de Stad Amsterdam is zwart en de Cisne Branco is wit. De Stad Amsterdam vaart als passagiersschip onder de Nederlandse vlag. Het heeft authentieke rechthoekige zeilen en een scherpe boeg. Op het 60 meter lange, houten dek kunnen de opvarenden genieten van het torenhoge tuig, de enorme ra's en de eindeloze hoeveelheid touwwerk.

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht