Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Haere als decor voor circus en danstheater
Definitief programma van negen voorstellingen in park, bos en weide tijdens De Tuin der Lusten.

Van 20 t/m 23 augustus zullen definitief acht groepen met in totaal negen voorstellingen optreden in De Tuin der Lusten op het particuliere landgoed De Haere in Olst. Negen hedendaagse circustheater en dansvoorstellingen met acrobatiek, clownerie en beweging, maar zonder rode neuzen zullen te zien zijn rond de markante havezate aan de IJssel tussen Deventer en Olst. Het zal voor de meeste mensen wat veel zijn om alle negen voorstellingen te zien, maar het kan wel. Bezoekers die om vier uur 's middags de poorten binnentreden kunnen alle negen voorstellingen zien, maar ook het publiek dat later binnen komt krijgt een vol en verrassend programma voorgeschoteld. Op het centrale terras voor het huis is steeds ruimte en tijd voor ontmoeting, koffie en een drankje. Ook na de laatste voorstelling rond een uur of elf zal er nog tijd zijn om na te praten met een glas in de hand.
De entreekaarten voor de Tuin der Lusten kosten ¤15,- en kunnen via de website www.detuinderlusten.nl gereserveerd worden. Bezoekers die het hele programma mee willen maken en al vroeg in de Tuin der Lusten zijn kunnen mee-eten aan de Tafel der Lusten. Pretkok Leo Dirks presenteert op de festivaldagen een bijzondere en smakelijke picknick voor ¤25,- per persoon. Voor deze picknick moet wel via de website van de Tuin der Lusten gereserveerd worden.

Het programma op De Haere is opgebouwd op basis van de aanwezigheid van de IJssellinie. Verscholen in het landschap ligt dit verdedigingswerk uit de vijftiger jaren dat bedoeld was om de Russen tegen te houden. Niet met kanonnen, maar echt Hollands, met water. Wat zou er gebeuren als het zover gekomen zou zijn. Een strook land van 120 kilometer langs de IJssel zou onder water komen te staan. De Tuin der Lusten laat het zien in theatrale beelden.

Het festival wordt dagelijks geopend met de voorstelling 'Until Now' van Mimbre uit Londen. Een voorstelling van drie virtuoze acrobates die gedrieën onverwachte figuren en hoogstandjes laten zien. Een voorstelling over afscheid nemen, over het verlaten van de grond waar je vandaan komt.
Elke voorstellingsdag wordt ook afgesloten door het gezelschap Mimbre met de voorstelling 'The Bridge'. In een prachtig en sfeervol belicht decor zoeken de actrices de grenzen op en komen over de brug met bijzondere circustechnieken
Het Belgische Compagnie NouS vertelt een krachtig gedanst verhaal rond een transportkist. Een voorstelling over gaan of blijven in een verrassend en vernuftig decor. Irene van Geest danst de voorstelling 'Wij leven hier tot we sterven' en Yvonne van den Akker danst 'Sporen'. Tijdens de avond zal het water figuurlijk langzaam stijgen naar 'Drowning by Beauty', een voorstelling van Waterlanders uit Wageningen op basis van de schilderijen van John Willam Waterhouse. Deze voorstelling is tot stand gekomen met dank aan het Groninger Museum. Satya Dancecompagnie danst vervolgens een beklemmende driehoeksverhouding op het water waarin drie dansers zoeken naar een evenwicht.
De Tuin der Lusten gaat verder de avond in met Teatro Pachuco uit België, Mexico en de VS. Een clowneske acrobatische en poëtische voorstelling over een zeiltocht waarbij uiteindelijk drie drenkelingen ronddobberen op drijvende koffers. Na de afsluiter van Mimbre volgt nog één saluut. Marije Nie tapt dan op water.
Meer informatie over de voorstellingen, foto's en een speelschema zijn te vinden op de website van het festival; www.detuinderlusten.nl

Noot voor redacties