Ingezonden persbericht


HIER - Internationaal uitwisselingsproject jonge schrijvers

Zes grote schrijftalenten uit Duitsland, Nederland en België komen deze week naar Nijmegen om zes dagen lang aan een verhalenbundel te schrijven met als thema 'De Stad'. De jonge auteurs komen op uitnodiging van Literair Productiehuis Wintertuin uit Nijmegen en het ZAKK uit Düsseldorf.

Van 20 tot en met 25 augustus is het kantoor van Literair Productiehuis Wintertuin in Nijmegen een heuse "Werkstatt". Zes dagen lang schrijven hier de uit Nederland afkomstige Maartje Wortel, David Pefko en de uit België afkomstige Jan Aelberts samen met de Duitse schrijvers Matthias Reuter, Martin Huyn en Jonas Jahn aan een bundel korte verhalen over 'De Stad'.

De uitwisseling vindt plaats in het kader van het project HIER. Doel van dit project is om jonge schrijvers uit verschillende landen met elkaar in contact te laten komen en voor te stellen aan een internationaal publiek.

De verhalen zullen gebundeld worden in een zelfstandige publicatie en deze zal vergezeld gaan van een korte 'book tour' door Duitsland en Nederland.

Aanleiding voor het project is de constatering dat auteurs veelal pas vertaald worden als ze een of twee succesvolle romans op hun naam hebben staan. Dit gebeurt zelden voor hun vijfendertigste. Hierdoor leren ze pas laat in hun literaire carrière, eenmaal succesvol en ouder, het werk van andere Europese schrijvers kennen. De poëtica en de literaire omgeving van hun generatiegenoten over de grenzen blijft voor jonge auteurs onbekend.

De organisatoren van HIER zien dit als een groot gemis, zowel voor de Nederlandse en Duitse letteren als voor de ontwikkeling van het geheel van de Europese literatuur. Hoe eerder jonge generaties kennis kunnen nemen van elkaars werk, hoe Europeser, geïntegreerder de Europese literatuur zal zijn. Door te kiezen voor jonge, talentvolle schrijvers die allemaal op het punt staan te debuteren, willen de organisaties dit gemis verhelpen. De keuze voor korte verhalen past bij de toenemende populariteit van dit lange tijd onderschatte genre.

-------