Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

101 Stopplaatsen langs Europese snelwegen getest

Stopplaatsen ongeschikt voor rustpauze

Den Haag, 20 augustus 2009

Te vaak zijn stopplaatsen langs Europese snelwegen niet geschikt voor een ontspannen rustpauze. Dit blijkt uit onderzoek van de ANWB en haar zusterclubs op stopplaatsen zonder tank- of restaurantfaciliteiten in 16 Europese landen. Van de 101 onderzochte oases voor onderweg bleken er 39 slecht tot zeer slecht te scoren, 22 scoorden voldoende, 29 goed en 11 zeer goed. De beste plaatsen voor een stop onderweg kwamen de onderzoekers tegen in Oostenrijk en Kroatië, de allerslechtste in Italië.

De slechtste stopplaats trof het onderzoeksteam aan in Italië op de A12 (Livorno-Genua). Dit kleine terrein, Castagnolasca, ligt vlak naast de luidruchtige snelweg. Het terrein lag vol met afval. Er waren geen toiletten of picknicktafels. En door het ontbreken van verlichting is het er 's nachts pikdonker.

Dit in tegenstelling tot de testwinnaar, stopplaats Gaishorn in Oostenrijk, op de A9 tussen Treglwang en Trieben. Dit nieuwe en ruim opgezette terrein scoort op bijna alle punten goed: duidelijke bebording, aanwezigheid van picknicktafels, schone toiletten, babyverschoningsruimte met verwarming, douches, noodtelefoons en videosurveillance. Ook is er goede verlichting.

De Nederlandse stopplaatsen 't Ginkelse zand (A12), Kerkeind (A58), Zwartehof (A2), De Hop (A1), Kruisberg (A2) en Vosbergen (A28) komen slecht uit de test. Uit eerder onderzoek onder de leden weet de ANWB dat een sanitaire stop de belangrijkste reden is om te stoppen langs de snelweg. En juist daar ontbreekt het bij de zes geteste plaatsen aan. Er zijn geen toiletten en de veiligheidsmaatregelen, zoals goede verlichting, zijn er weinig. De ANWB raadt automobilisten aan om in Nederland gebruik te maken van de parkeervoorzieningen bij tankstations en restaurants. Deze zijn voorzien van toiletten en de sociale veiligheid is groter.

Uitgebreide resultaten van het onderzoek zijn te lezen op anwb.nl.




Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB