Raad van State


donderdag 20 augustus 2009
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer heeft verleend voor het Lange Land Ziekenhuis aan de Toneellaan in Zoetermeer. Met de vergunning wordt de huidige situatie in één nieuwe vergunning vastgelegd. Een aantal omwonenden komt tegen de vergunning in beroep. Zij vrezen met name voor geluids- en lichthinder vanwege het 'centrum acute zorg'. (zaaknummer 200900224/1)

10.00 uur

(Deze zaak is op 19 augustus 2009 alsnog ingetrokken) Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft opgelegd aan Runner Truck Lease & Rental uit Rotterdam. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd vanwege een portocabin, een container en een reclamebord aan de Kruisweg in Hoofddorp. Deze staan volgens het gemeentebestuur in strijd met het bestemmingsplan in de buurt van een start- en landingsbaan van Schiphol. Daarom wil het gemeentebestuur dat het bedrijf de obstakels verwijderd. Het bedrijf is het niet eens met de dwangsom en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State het dwangsombesluit te schorsen. (zaaknummer 200905418/2)

12.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Delfzijl om handhavend op te treden tegen de plaatsing van twee windturbines aan de Kloosterweg in Farmsum. Het gaat om windturbines van WindEnergie Invest Noord-Nederland XXIV en WindEnergie Invest XXV. LoWiRo B.V. had om de maatregelen verzocht. Volgens haar hadden voor de windturbines milieuvergunningen verleend moeten worden. Nu voor de windturbines alleen zogenoemde meldingen zijn gedaan, is sprake van een overtreding van de milieuregels, aldus het bedrijf. (zaaknummer 200900794/1)

13.00 uur

Zitting over de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten van Overijssel heeft verleend aan Exploitatiemaatschappij Hooidijk B.V. voor het ontgronden van een perceel aan de Hooidijk in Staphorst. De vergunning maakt de uitbreiding van de zandwinning op het terrein mogelijk. Twee inwoners van Staphorst hebben tegen de vergunning beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. Volgens de inwoners zullen de oevers van de waterplas inzakken die ontstaat door de zandwinning. Verder zou de bodem verder verzakken. (zaaknummer 200903775/2)

13.45 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan de gemeente Amsterdam. De vergunning is verleend om de aanleg van de woonwijk IJburg tweede fase mogelijk te maken. De stichting Verantwoord Beheer IJmeer is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200902644/2)

14.45 uur

(Deze zaak is op 19 augustus 2009 alsnog uitgesteld) Zitting over het verzoek van de vereniging De Bovengrondse in Amsterdam aan de Raad van State om een eerdere uitspraak te herzien. Het gaat om een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 20 februari 2001 over het bestemmingsplan 'Noord-Zuidlijn' van de gemeente Amsterdam met zaaknummer E01.99.0226. Die uitspraak gaat over het bestemmingsplan dat de aanleg van de metrolijn 'Noord-Zuidlijn' mogelijk maakt. In die uitspraak is het goedkeuringsbesluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland over het bestemmingsplan grotendeels in stand gelaten. Zo is ook het bezwaar van de vereniging dat de bouwkundige risico's zijn onderschat waardoor schade zal ontstaan aan de bestaande bebouwing van de historische binnenstad, ongegrond verklaard. De Raad van State heeft daarover onder meer geoordeeld dat 'de maatregelen die werden genomen om met deze risico's om te gaan afdoende zijn geacht'. De vereniging heeft om herziening van deze uitspraak verzocht, omdat zij van mening is dat als de Raad van State had geweten dat de projectwethouder de risico's destijds al veel groter inschatte dan aan de Raad van State is verteld, hij anders had geoordeeld over de vraag of het provinciebestuur goedkeuring aan het bestemmingsplan had kunnen verlenen. (zaaknummer 200902453/1)