Ingezonden persbericht


Nationale Ombudsman veroordeelt politieinval Amsterdam Zuidoost

Heden heeft de Nationale Ombudsman de grootschalige politieinval tijdens een Afrikaans feest in Grand Café Het Vervolg in Amsterdam Zuidoost op 15 juni 2007 krachtig veroordeeld. De klacht was ingediend door actiegroep All Included samen met vier mensen die bij de inval aanwezig waren (klacht:
http://www.allincluded.nl/index.php/actie/razzia-grand-cafe-bijlmer-2007). De verheugende uitspraak gaat regelrecht in tegen het officiele standpunt van burgemeester Cohen, de politie Amsterdam-Amstelland, het Openbaar Ministerie en de Minister van Justitie. Zij hebben allen tot op de dag van vandaag de inval en de stigmatisering die deze ten gevolge had, goedgekeurd onder het mom van criminaliteitbestrijding.

De ombudsman, de heer Brenninkmeijer, oordeelt dat de politieinval in geen verhouding stond tot het doel, namelijk het aanhouden van mensen die illegaal in Nederland verbleven en zich bezighielden met internetfraude. Het merendeel van de cafébezoekers ondervond onnodig hinder van de inval. De ombudsman vindt het tevens een zorgelijke ontwikkeling dat de Vreemdelingenwet wordt ingezet als het strafrecht geen oplossing biedt. Er is niet gebleken dat de illegalen die zijn aangehouden, ook betrokken waren bij de internetfraude. Mede door de grootschaligheid van de aanpak had de actie in het Grand Café vooral een groot afschrikeffect. Brenninkmeijer acht het ongewenst als de Vreemdelingenwet op deze manier wordt gebruikt. Volgens de ombudsman heeft de politie bovendien met uitingen in oa haar persberichten in Nederland verblijvende West Afrikanen onnodig gestigmatiseerd.

Dit oordeel zal de Afrikaanse bevolking in Amsterdam Zuid Oost goed doen daar zij zich gediscrimineerd voelen door de politie en de gemeente. Zij voelen zich - deels door dit soort acties - tweederangsburgers in de Nederlandse samenleving.
All Included ervaart dit oordeel van de Ombudsman tevens als een aanmoediging voor allen die zich inzetten voor de rechten van migranten. Wij gaan ervan uit dat hiermee een einde komt aan het opjaagbeleid van migranten. Hierover wil de Campagne Stop Politierazzia's ­ opgericht na de inval ­ burgemeester Cohen uitnodigen in Amsterdam Zuidoost om hierover afspraken te maken.

De Ombudsman heeft tevens besloten om de klacht van Nigeriaanse artiest Maleke die op het Afrikaans feest optrad en hierbij werd aangehouden, apart te behandelen. Reden is dat ook hij ondanks een geldige visum in Vreemdelingendetentie werd gezet en dat dit veel onrust heeft veroorzaakt in Nederland en in Nigeria.

Wij eisen een eind aan het opjaagbeleid van de politie op mensen zonder papieren, een eind aan de prestatiecontracten omdat deze racistisch politieoptreden in de hand werken en een eind aan de verstrengeling van onderzoeken naar criminelen en migranten zonder papieren en stellen duidelijk dat migranten zonder papieren geen criminelen zijn.

Amsterdam, 20 augustus 2009
All Included
namens Campagne Stop Politierazzia's