Duits-Nederlandse Handelskamer

Nederlands-Duitse prijs voor de economie 2009: DNHK nomineert vijf kandidaten

Den Haag, 20 augustus 2009

Vijf kandidaten zijn in de race voor de Nederlands-Duitse prijs voor de economie, die door de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) wordt uitgereikt. De prijs onderscheidt innovatieve ondernemingen en moedige investeerders die zich in het grensoverschrijdende bedrijfsleven bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.

Genomineerd zijn de ondernemingen EnviroChemie uit het hessische Rossdorf, de projectontwikkelaar Multi Development Germany met haar standplaats in Duisburg, de Duitse modeketen New Yorker, Optigrün International AG uit Baden-Württemberg en het grensoverschrijdende samenwerkingsverband van de drie machinebouwondernemers Wendt, Bouman en Alfons Dieckmann uit Nedersachsen, Noordrijn-Westfalen en het Nederlandse Almelo.

Op de internetpagina van de DNHK kunnen bezoekers tot 18 september 2009 de winnaar van deze prijs kiezen. Op 6 oktober 2009 zal tijdens een feestelijke prijsuitreiking de winnaar bekend worden gemaakt.

De Duitse specialist voor water- en afvalwatertechniek ontwikkelt samen met de luchthaven Schiphol een milieuvriendelijke methode voor de behandeling van antivriesmiddelen voor vliegtuigen. Tot dusver kwamen bij de behandeling schadelijke glycolresten in het afvalwater terecht. EnviroChemie heeft een systeem ontwikkeld, dat deze reststoffen in biogas omzet. Daarmee creëert de Duitse onderneming samen met de Nederlandse luchthaven een milieuvriendelijke oplossing die wellicht binnenkort in heel Europa gebruikt zou kunnen worden.

De projectontwikkelaar Multi Development Germany, een dochteronderneming van de Nederlandse Multi Corporation uit Gouda, heeft pas geleden een nieuw winkelcentrum `de Centrum Galerie Dresden' gerealiseerd. Hierbij gaat het om één van de modernste winkelcentra van Europa. De 52.000 vierkante meter grote Centrum Galerie waardeert niet alleen de binnenstad van Dresden behoorlijk op, maar heeft als eerste winkelcentrum in Europa het hoogste milieucertificaat BREEAM `Excellent' gekregen. Bovendien combineert zij familie en beroep op een uitstekende manier door middel van een eigen kinderdag-opvang voor medewerkers. Het hele project werd door Duitse en Nederlandse planners en architecten gezamenlijk uitgevoerd.

De modeonderneming New Yorker met haar hoofdvestiging in Braunschweig is de afgelopen jaren volledig tegen de branchetrend in aanzienlijk gegroeid. Deze ontwikkeling heeft het modemerk te danken aan haar doelgerichte expansie op de Europese markt. In 2005 opende New Yorker haar eerste winkel in Nederland. Intussen behoort Nederland met 21 winkels tot de belangrijkste afzetmarkten. New Yorker wil zelfs nog meer filialen openen. Hiermee is het Duitse modemerk richtinggevend wanneer het gaat om een langdurige en aanhoudende groei. Volgens de Handelskamer vormt zij het toonbeeld van hoe Duitse ondernemingen met een goede neus voor buitenlandse doelgroepen op andere markten langdurig succesvol kunnen zijn.

Ook Optigrün AG uit het Zuid-Duitse Krauchenwies is een voorbeeld van jarenlang succes in Nederland. Optigrün is als samenwerkingsverband voor groenvoorzieningen voor daken op de Nederlandse markt toonaangevend. Het heeft sinds 2000 onder andere het Hunderwasserhuis in Valkenburg en het bekende `Podium' in Amersfoort beplant. De groenvoorziening voor daken verbetert de energiehuishouding van industriegebieden en -terreinen. Aangezien tot 90 procent van alle neerslag door het dak opgeslagen wordt, ontlast de groenvoorziening tegelijkertijd de riolering. Optigrün laat door middel van haar succes zien hoe een onderneming haar groeimogelijkheden in een veelbelovend marktsegment van het buurland perfect kan benutten.

Een eveneens bijzondere samenwerking over de grens laten de drie machine-bouwbedrijven Wendt Maschinenfabrik uit Georgsmarienhütte (Nedersachsen), Bouman Machinefabriek uit Almelo en Alfons Dieckmann Maschinenbau aus Velen (Noordrijn-Westfalen) zien. De drie specialisten treden niet alleen gezamenlijk op bij beurzen en presentaties, maar zij stemmen de aanschaf van nieuwe technologieën op elkaar af en kunnen op die manier efficiënter op de markt opereren. Deze grensoverschrijdende samenwerking vormt het bewijs van een groot vertrouwen in elkaar. Dankzij deze succesvolle samenwerking hebben de bedrijven hun kerncompetenties gebundeld en hun kansen binnen het desbetreffende buurland vergroot.

"Alle kandidaten hebben laten zien, hoe veelzijdig de samenwerking tussen Nederlanders en Duitsers is", zegt Kurt Döhmel, voorzitter van de Nederlands-Duitse Handelskamer. Dit is ook een voorbeeld van de wijze waarop met name MKB-bedrijven in de huidige crisistijd succesvol kunnen blijven bestaan, namelijk door middel van gezamenlijk optreden en het benutten van de mogelijkheden op de afzetmarkt van het buurland. "De prijs voor de economie is daarom ook een onderscheiding voor moedige ondernemers die achter de investeringen in het buitenland zitten."

Informatie en stemmen:
http://www.dnhk.org/nl/veranstaltungen/nederlands-duitse-prijs-voor-de
-economie/