Gemeente Zwolle

Overlast bij uitgaan aangepakt met gele en rode kaarten; Cameratoezicht in Zwolse binnenstad ook verbeterd

Datum uitgave persbericht: 08/20/2009

Notoire overlastgevers in de Zwolse binnenstad worden al op korte termijn met een overzichtelijke systeem met gele en rode kaarten aangepakt. Met de nieuwe manier om overlast tijdens het stappen tegen te gaan is straks zowel voor raddraaiers als voor horecapersoneel duidelijk wie grenzen overschrijdt in het lokale uitgaansleven. Het zogenoemde Horeca Veelpleger Systeem is tot stand gekomen uit overleg tussen horeca, politie, Openbaar Ministerie en de gemeente Zwolle.

HVS-systeem

Ook is een nieuw, technisch verbeterd camerasysteem in gebruik genomen in de Zwolse binnenstad. Ook daarmee wordt de veiligheid in het Zwolse centrum verhoogd.

Gemeente Zwolle, Politie IJsselland, Horeca Nederland en het Openbaar Ministerie vinden het belangrijk dat iedereen op een veilige manier uit kan gaan in Zwolle. Daarom hebben deze partijen in 1993 hun krachten gebundeld in het Veilig op Straat (VOS) project. Door goede afspraken, een éénduidig beleid en regelmatige afstemming moet de binnenstad van Zwolle voor iedereen veilig zijn en blijven. Uitgaansgeweld is een belangrijk aandachtspunt voor alle partijen. Om dit fenomeen nog beter aan te pakken is besloten om per 20 augustus 2009 een Horeca Veelpleger Systeem (HVS) in te voeren. Raddraaiers wordt voortaan, meestal na een waarschuwing en soms direct, de toegang tot de uitgaansgelegenheden ontzegd.

Waarschuwing

Iemand die een licht strafbaar feit begaat krijgt namens de deelnemende horecaondernemers een waarschuwing in de vorm van een gele kaart. Gaan hij of zij nog een keer in de fout terwijl de persoon al een gele kaart hebben? Dan volgt een collectief horecaverbod oftewel een rode kaart. Indien iemand een zwaar strafbaar feit pleegt kan hij direct een rode kaart krijgen zonder vooraf een waarschuwing te hebben ontvangen. Wie het heel erg bont maakt kan een gebiedsverbod krijgen waardoor het uitgaansgebied op de uitgaansavonden (donderdag, vrijdag- en zaterdagavond) verboden terrein wordt.

Wanneer uitgedeeld

Gele en rode kaarten kunnen uitgedeeld worden bij overlast in het uitgaanscentrum op donderdag, vrijdag- en zaterdagavond tussen 22.00 uur en 07.00 uur en op vrijdagmiddag van 13.00 uur tot 19.00 uur. Tijdens die periode zorgen onder de noemer Veilig op Straat politie en horeca al jaren gezamenlijk voor het terugdringen van overlast. Het Horeca Veelpleger Systeem geldt ook tijdens evenementen van de Horeca Evenementen Stichting Zwolle.

Database

Het uitreiken van de gele en rode kaarten wordt vastgelegd in een database die beschikbaar is voor de deelnemende horecaondernemers en politiemensen. De personen die een collectief horecaverbod hebben gekregen worden gefotografeerd. Die foto's worden in dezelfde database geplaatst. Op deze manier is voor iedereen duidelijk welke raddraaiers niet meer welkom zijn.

Met een Horeca Veelplegers Systeem zijn eerder in de regio Twente goede resultaten geboekt. De werkwijze voldoet volgens alle betrokkenen aan juridische voorschriften, op onder meer het gebied van privacy.

Cameratoezicht

De nieuwe toezichtcamera's in de Zwolse binnenstad zijn ook voor met name de uitgaansuren bedoeld. Dankzij het gebruik van de camera's kunnen politie en gemeente tijdig reageren op onveilige situaties in de binnenstad.
In de afgelopen jaren is een camerasysteem nuttig gebleken. In verschillende situaties heeft de politie preventief agenten kunnen sturen en zo escalatie van een onveilige situatie kunnen voorkomen. Het bestaande systeem was verouderd. Het aantal storingen nam toe en het systeem besloeg slechts een beperkt gebied. Dat gebied is nu uitgebreid. Het vernieuwde systeem maakt gebruik van de laatste technische mogelijkheden. Bovendien is het voortaan mogelijk om ramen van woningen elektronisch af te schermen, zogenoemde video blanking. Daarmee is de privacy van de binnenstadsbewoners gewaarborgd.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 20-08-2009 tot 19-09-2009