Ingezonden persbericht


Internationaal kunstenfestival en groots zomerfeest

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is de zeldzame combinatie van een internationaal kunstenfestival op het scherpst van de snede met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld... én een groots zomerfeest in een idyllisch plantsoen. Een jaarlijks, elfdaags festival voor 135.000 bezoekers uit Groningen, de rest van het land en de rest van de wereld. Van ervaren schouwburg- en concertzaalpubliek tot aan beginnelingen, iedereen is en voelt zich welkom op Noorderzon. De negentiende editie van Noorderzon vindt plaats van 20 tot en met 30 augustus 2009 in het Noorderplantsoen en DownTown Groningen.

Kolkende stroomversnelling van nieuw internationaal werk De artistieke omgeving van Noorderzon verandert in grote vaart en ons festival verandert mee. Vanuit de kolkende stroomversnelling van nieuw internationaal werk - zoals artistiek directeur Mark Yeoman zijn werkveld omschrijft - selecteerde hij dertig voorstellingen, die hem het afgelopen jaar op welke manier dan ook bijzonder zijn opgevallen. Voorstellingen van groepen uit landen als Argentinië, Brazilië, Frankrijk, Australië, Congo, Italië, Oostenrijk en Canada die meestal niet of nauwelijks nog in Nederland of dit deel van Europa te zien zijn geweest. Voorstellingen die aansluiten bij de groeiende avontuurlijkheid en onbevangenheid van de bezoekers van het festival en bij het eigenzinnige profiel van Noorderzon anno 2009.

Noorderzon DownTown
Een gedeelte van het festivalprogramma komt tot stand in samenwerking met vele trouwe, ervaren DownTown-partners uit de stad, zoals Jan Stelma van het Grand Theatre waarmee Noorderzon dit jaar weer een aantal voorstellingen co-produceert, Frans Westra van Filmtheater Images die speciaal voor Noorderzon een filmprogramma samenstelt, Frits Selie van Stichting Prime met wie wij al jaren samenwerken op het gebied van nieuwe muziek, Peter Sikkema en Joey Ruchtie van onder meer EuroSonic Noorderslag, De Oosterpoort en Rotown die sinds een aantal jaren muziek programmeren in het Noorderplantsoen en in de intieme setting van de Spiegeltent. Andere DownTownpartners zijn dit jaar onder meer: Centrum Beeldende Kunst, De Oosterpoort/Stadsschouwburg, Stichting GAVA, Studio Frank&Lisa, Club Guy & Roni, NNT, Ham Radio Communications en Buro05.

Een spannende ontwikkeling... een theater in De Oosterpoort?! En waar artistieke partners op Noorderzon programmeren, programmeert Noorderzon ook in de huizen van de partners, zoals het Grand Theatre, Filmtheater Images en het Prinsentheater. Ook breiden we Noorderzon DownTown in 2009 weer verder uit. Zo realiseren we samen met De Oosterpoort/Stadsschouwburg voor het eerst speciaal voor Noorderzon een groot blackbox theater in concertzaal De Oosterpoort omdat een dergelijk theater met 450 zitplaatsen in de verdere infrastructuur van Groningen ontbreekt. En we creëren een vlakke vloer theater in de prachtige Noorderkerk vlak naast het Noorderplantsoen. Daarnaast is er een locatievoorstelling in Zoutkamp, een voorstelling in een rondrijdende bus in de provincie en een kleine performance in een oude watertoren. Noorderzon breidt zich als een olievlek uit over de stad. Het is een festivalfeest in stad en plantsoen.

Sneak preview programma 2009
De komende weken zullen wij de bezoeker kennis laten maken met het programma en de makers van 2009. Te beginnen met Lola Arias (Buenos Aires/Argentinië), Philippe Quesne (Parijs/Frankrijk) en Faustin Linyekula (Kisangani/Congo).

Lola Arias - Mi Vida Después/My Life After (Buenos Aires/Argentinië) Lola Arias is een groot talent uit Argentinië. Samen met onder meer Grand Theatre Groningen, Theater Spektakel Zürich en International Summer Festival Kampnagel Hamburg co-produceert Noorderzon haar nieuwe voorstelling Mi Vida Después/My Life After.

Lola Arias

Lola Arias richtte in Argentinië Compañía Postnuclear op, bestaand uit een groep interdisciplinaire kunstenaars. Het grootste gedeelte van haar werk bevindt zich op het breukvlak van fictie en realiteit. Ze werkt met acteurs, niet-acteurs, baby's, dieren, muzikanten en kinderen. Zo maakte ze samen met Stefan Kaegi (ook een van de mensen achter het Duits gezelschap Rimini Protokoll, waarvan de voorstelling Call Cutta in a Box in 2008 op Noorderzon te zien was) de voorstelling Airport Kids - over en met kinderen van ouders die voor hun werk steeds weer van woonplaats wisselen, kinderen die eigenlijk op een vliegveld leven.

Over de voorstelling
Heb je niet eens de wens gehad om in je ouders verleden te kijken? Te zien wie ze waren voor je geboren werd of nog zo jong was dat je het je niet herinneren kan? Dit gegeven vormt de basis voor deze nieuwste voorstelling van de Argentijnse schrijfster en regisseuse Lola Arias. In Mi Vida Después reconstrueren zes acteurs, die allen in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw geboren zijn, het leven van hun ouders. Foto's, brieven, cassettebandjes en kleding voeren de acteurs naar het verleden. Niet alleen het verleden van hun ouders, maar tegelijkertijd van hun land, Argentinië. Een land dat in die jaren dat de zes acteurs geboren zijn gebukt ging onder een militaire dictatuur. Op een aangrijpende wijze, door onder andere gebruik te maken van film en muziek, laat Arias zien dat de levens van die ouders allen op een of andere manier verbonden zijn met het getroubleerde verleden. De zoektocht naar het verleden van hun ouders valt op een spannende manier samen met het verwerken van deze moeilijke periode in de Argentijnse geschiedenis.

Philippe Quesne/Vivarium Studio - L'Effet de Serge (Parijs/Frankrijk)

Een nagenoeg lege kamer. Een pingpongtafel dient als eettafel. Deze kamer vormt het epicentrum van Serges belevingswereld. Gelukkig zijn daar de zondagen om hem uit de sleur van zijn dagelijks leven te halen. In deze ruimte voert Serge elke zondag een 'spektakelvoorstelling' van 1 à 3 minuten op voor zijn vrienden. Maar of die vrienden dit ook waarderen? De Franse regisseur Philippe Quesne heeft met L'Effet de Serge een voorstelling gemaakt die de vinger pijnlijk op de zere plek legt, zo pijnlijk dat je het bijna niet kan volhouden. Dat herkenbare gevoel van een misplaatste grap of opmerking, al dan niet zelfgemaakt, wordt in deze performance uitvergroot zodat het een spiegel wordt van ons moderne bestaan. Het leven dat zich afspeelt in steden waar veel mensen leven, maar niemand tot werkelijk contact in staat lijkt. Is het dan werkelijk zo erg? Helemaal niet! Onze anti-held verliest nooit de humor uit het oog. Zij het wel dat deze humor bijtend en wrang tegelijk is. L'Effet de Serge zal worden gespeeld in het theater dat wij speciaal voor Noorderzon inrichten in de Grote Zaal van De Oosterpoort.

Faustin Linyekula/Studios Kabako - More, more, more... future (Kisangani/Congo) De geëngageerde choreograaf Faustin Linyekula uit Kisangani in het Congolese binnenland (de derde stad van het land) verdeelt zijn tijd tussen Europa en Afrika. Zo gemakkelijk als hij tussen deze twee continenten kan schakelen, zo doorkruist hij met zijn gezelschap de disciplines dans en muziek om zijn eigen vorm te creëren. In zijn nieuwste productie More, more, more... future onderzoekt hij de 'ndombolo' en de impact hiervan op het lichaam. 'Ndombolo' is een vorm van Congolese popmuziek, die gekenmerkt wordt door een opzwepende mix van rumba, traditionele ritmes, fanfaremuziek en funk. In deze 'ndombolo' - die hem naar eigen zeggen al enkele jaren achtervolgt en bezighoudt - worden vooral materialistische zaken bezongen, maar Faustin Linyekula voegt daar zijn eigen elementen aan toe en het resultaat is een enerverende culturele zoektocht naar een toekomst in een land waar het begrip toekomst een heel andere lading heeft dan wij hier gewend zijn. Linyekula ontving in 2007 de prestigieuze Prins Claus Prijs uit handen van Prins Constantijn. More, more, more... future is te zien in de prachtige, uit Frankrijk afkomstige Romeo Tent in het Noorderplantsoen.

Noorderzon trekt in het presenteren van het werk van Faustin Linyekula en Philippe Quesne samen op met De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg (11 t/m 26 september).

Noorderzon in het kort

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is in de negentien jaar van zijn bestaan uitgegroeid van een kleinschalig muziek- en theaterfeest tot een jaarlijks elfdaags internationaal kunstenfestival dat plaatsvindt in het idyllische Noorderplantsoen en in de binnenstad (DownTown) van Groningen. Noorderzon presenteerde in de afgelopen jaren werk van tientallen internationale gezelschappen die vrijwel voor het eerst in Nederland te zien waren en het festival is aan de andere kant een belangrijke presentatieplek voor regionale makers. Ook biedt Noorderzon een uitgebreid gratis toegankelijk programma in het prachtige Noorderplantsoen en DownTown Groningen.

www.noorderzon.nl

............................

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht