Ministerie van Defensie

Veiligheidsovereenkomst verkiezingen ondertekend

28 juli 2009, 11.55 uur

Deze Afghaanse politieagenten gaan tijdens de presidentsverkiezingen zorgdragen voor veiligheid bij de stembureaus. De 4 belangrijkste spelers op het gebied van veiligheid in de provincie Uruzgan hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om de veiligheid rond de Afghaanse presidentsverkiezingen van 20 augustus te waarborgen. De hoogste provinciale vertegenwoordigers van leger, politie, overheid en inlichtingendienst hebben hun handtekening onder de overeenkomst gezet.

In de overeenkomst is onder andere de taakverdeling vastgelegd. Zo draagt de Afghaanse politie zorg voor veiligheid bij de stembureaus en is het Afghaanse leger verantwoordelijk voor de veiligheid van de omringende gebieden. De gouverneur van Uruzgan, Assadulah Hamdam en de commandanten van de politie Uruzgan, de inlichtingendienst en de vierde Afghan National Army Brigade hebben het document ondertekend. Daarnaast plaatsten vertegenwoordigers van de onafhankelijke kiescommissie en het VN-kantoor in Tarin Kowt hun handtekening.

De International Security Assistance Force (ISAF) blijft op de achtergrond. De internationale veiligheidsmacht treedt alleen op in noodgevallen en de Afghaanse overheid daarom vraagt. De ondertekening werd ook bijgewoond door de commandant van de Task Force Uruzgan, brigadegeneraal Tom Middendorp, en civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands. Zij betitelden het moment als een grote stap voorwaarts; een teken dat de Afghanen steeds meer in staat zijn zelf voor hun veiligheid te zorgen.