Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 10 augustus 2009

Nieuw Dinkeldalfestival goed van start
Festivaltopper in Overijssel

Op het nieuwe Dinkeldalfestival (van 20 t/m 22 augustus) is de hoofdrol weggelegd voor theatermaakster Boukje Schweigmann. Met haar succesvolle voorstelling 'WIEK' staat zij deze zomer op grote festivals als Oerol, Over het IJ en Boulevard. Nu doet ze Overijssel aan en speelt WIEK zich af aan de oevers van het riviertje de Dinkel.

Voor deze voorstelling liet Boukje Schweigman zich inspireren door de doorgaande beweging van molenwieken en de ronddraaiende lichtstralen van een vuurtoren. De beweging hypnotiseert, werkt rustgevend, maar in het optische versnellingsmoment kan een wiek ook dreigend zijn. In WIEK raken drie danseressen gevangen in een ruimte met ronddraaiende wieken. Het publiek zit rondom en sluit zo de ontsnappingsmogelijkheid af; de danseressen kunnen niet anders dan de confrontatie aangaan. De toeschouwer wordt medeplichtig gemaakt aan de onontkoombaarheid waarin deze danseressen zijn beland: een gevecht van de nietige mens tegen krachten die groter zijn dan zichzelf.

Duurzaam festival
De voorstelling, die in première ging op het Oerol-festival, ontving zeer lovende recensies. WIEK belandde daardoor op nummer drie in de top 10 van de beste theatervoorstellingen van deze zomer. "WIEK vraagt om een wonderbaarlijke krachtinspanning en een immense concentratie" (De Volkskrant). Het Dinkeldalfestival haalt met WIEK dus een echte festivaltopper in huis. Een betere start kan een nieuw festival niet hebben. Dit jaar beleeft het Dinkeldalfestival haar eerste editie. Het festival moet uitgroeien tot een geheel van voorstellingen op verschillende plaatsen in het Dinkeldal. Duurzaamheid staat centraal op dit festival, zodat alle voorstellingen recht doen aan de prachtige natuurlijke omgeving van de Dinkel.

Bijzondere locatie
Het Dinkeldalfestival vindt plaats van donderdag 20 tot en met zaterdag 22 augustus. De voostelling WIEK speelt zich af op een bijzondere locatie in het Lutterzand, aan de zogenoemde Groene Staart. Voorafgaand aan de voorstelling maken bezoekers een wandeling door het mooie natuurgebied aan de Dinkel. Onderweg worden zij verrast met een muziekje, een hapje en een drankje, aanvang 19.00 uur Paviljoen Lutterzand Lutterzandweg 12, De Lutte, alwaar ook kan worden geparkeerd. De voorstelling speelt zich af in een arena die door De Markies is ontwikkeld en waarin per voorstelling 300 mensen terecht kunnen.

Het Dinkeldalfestival komt mede tot stand door het Nationaal Landschap Noord Oost Twente, Stichting KUNSTen op Straat, met steun van de Provincie Overijssel en de gemeenten Dinkelland, Oldenzaal, Losser en Tubbergen. Het festival past binnen de collectieve cultuurcampagne 'Beeld van Overijssel'. Hierin staat Overijssel centraal als decor voor kunst en cultuur. De belangrijkste peilers van deze campagne zijn het kunst-en cultuurmagazine 'Beeld' en de website www.beeldvanoverijssel.nl. Schweigman& wordt structureel gesubsidieerd door het NFPK. Meer informatie is te vinden op www.kunstenopstraat.nl