Dieter Ryckewaert debuteert met sf-roman Het Oriaans Verbond


GRONINGEN, 20090820 -- De Vlaming Dieter Ryckewaert bewijst met zijn sciencefiction romandebuut Het Oriaans Verbond dat er wel degelijk jong talent leeft in de Benelux. En dat is een goede zaak want Nederland en Vlaanderen telt maar weinig sciencefiction- en fantasyauteurs. Beide genres worden merkwaardig genoeg ondervertegenwoordigd en slechts weinige keren tref je een Nederlandse naam aan op de cover van een dergelijk boek.

In zijn 508 bladzijden tellende roman laat Ryckewaert de lezer kennis maken met Sam, een jonge twintiger die met volle teugen van zijn zorgeloze leven geniet. Alles lijkt Sam goed te vergaan, totdat hij op een dag te horen krijgt dat hij de sleutel is tot de overwinning in een eeuwenoude strijd tussen twee buitenaardse fracties. Het Oriaans Verbond, dat het demonische leger uit Betegor een halt wil toeroepen, vraagt of hij met hen mee wil reizen. Met de gedachte dat talloze, onwetende Aardse zielen op hem rekenen, stemt Sam toe en sluit hij zich aan bij het Oriaans Verbond.

Wanneer hij op hun planeet aankomt, wordt al snel duidelijk dat er meer aan de hand is dan enkel een eeuwenoude oorlog. Vele vragen rijzen bij hem op als hij begint te beseffen wie hij in feite echt is. En wat met Jill, de mysterieuze jonge vrouw die hem met veel toewijding onder haar vleugels neemt? Wil ze Sam enkel voorbereiden op zijn taak, of verbergt ze iets veel groters?

Op het eerste zicht lijkt dit verhaal als één uit een dozijn, maar niets is minder waar. Ryckewaert combineert met zijn eigen creativiteit zowel fantasy als sciencefiction en kneedt, zonder rekening te houden met regels en bestaande werken, een hapklare brok die door velen hongerig naar binnen zal worden gewerkt. Godenrijken, vreemde werelden, elven en trollen, maar ook geavanceerde volkeren, hoog technologische schepen en verre planeten verschijnen op het toneel. Klinkt erg vrouw-onvriendelijk? Niets is minder waar. Ryckewaert levert naast zijn hoofdplot met zijn hoofdpersonages Jill en Sam een emotioneel en aangrijpend subplot af.

Sciencefiction- en fantasyschrijvers geven in hun werken geregeld hun eigen mening op de maatschappij en de wereld. Ook bij Het Oriaans Verbond is dit het geval. Thema's als racisme, de kloof tussen rijk en arm, nutteloos geweld en gelijke rechten voor de vrouw zijn schering en inslag in deze roman, al weet Ryckewaert zijn visie mooi te verweven in het verhaal. Niettemin komt zijn positieve boodschap toch goed uit de verf.

Het Oriaans Verbond - Dieter Ryckewaert
Genre: fictie, sciencefiction
ISBN: 978-94-90385-02-6
NUR: 350
Aantal bladzijden: 508
Winkelprijs: ¤ 22,95
Verschijningsdatum: 1 september 2009
Verkrijgbaar bij boekhandel, warenhuis en Uitgeverij PAMAC.

Uitgeverij PAMAC





ingezonden persbericht