Gemeente Abcoude


Lokaal geurbeleid voor gemeente Abcoude

Van 21 augustus tot en met 1 oktober 2009 liggen de Verordening lokaal geurbeleid landelijk gebied Abcoude en het Lokaal geurbeleid landelijk gebied gemeente Abcoude ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis. Met dit lokale geurbeleid wil de gemeente Abcoude - in lijn met de structuurvisie en het bestemmingsplan Buitengebied - ruimte bieden aan melkveehouderijen en gebouwen in het landelijk gebied met een monumentale of cultuurhistorische waarde beschermen.

Waarom een lokaal geurbeleid? De regelgeving rond geurhinder is voor grote melkrundveehouderijen (> 200 stuks vee) vastgelegd in de Wet geurhinder en veehouderij (Wgv). Deze wet is op 1 januari 2007 in werking getreden. Kleine melkrundveehouderijen met minder dan 200 stuks vee vallen per 6 december 2006 onder het Besluit landbouw milieubeheer. Gevolg van deze wijzigingen is dat veel veehouderijen niet meer kunnen uitbreiden omdat de afstand tussen het geuremissiepunt en geurgevoelige objecten, zoals huizen, onder zowel wet als besluit zijn vergroot van minimaal 25 tot minimaal 50 meter buiten de bebouwde kom, en van minimaal 50 tot minimaal 100 meter binnen de bebouwde kom.

Uit onderzoek van de Milieudienst Noord-West Utrecht blijkt dat 36% van de veehouderijen in de gemeente Abcoude niet kan uitbreiden vanwege deze geurwetgeving. Volgens de Wet geurhinder en veehouderij mogen gemeenten echter de minimale afstanden verkleinen, als dat past in het ruimtelijk beleid. Nieuwe lokale afstandsnormen moeten worden vastgelegd in een geurverordening.

Verordening lokaal geurbeleid landelijk gebied Abcoude De verordening is bedoeld om de knelpunten, die ontstaan zijn door de inwerkingtreding van de Wgv en die botsen met het ruimtelijk beleid van de gemeente waar mogelijk op te heffen. De verordening biedt ruimte voor melkveehouderijen buiten de bebouwde kom waarvan de stal tussen de 25 en 50 meter van een geurgevoelig object staat. Onder de wetgeving kunnen zij niet meer uitbreiden. Het lokale beleid biedt wel ruimte voor uitbreiding van het aantal dieren. Nieuwe stallen moeten echter wel aan de wettelijke eis voldoen van 50 meter afstand van een geurgevoelig object. Nieuwe geurgevoelige bestemmingen als woningen moeten ook op minimaal 50 meter van een veehouderij worden geplaatst. Voor bedrijven binnen of aan de rand van de bebouwde kom geldt - voor zowel bestaande als een eventueel nieuw te bouwen stallen - dat die in elk geval op 50 meter van geurgevoelige objecten liggen. Deze afstand geldt ook voor nieuw te bouwen geurgevoelige bestemmingen. De gemeente verkleint de wettelijke afstand hiermee met de helft, onder meer om nieuwbouw aan de zuidkant van Abcoude mogelijk te maken zonder daarmee de rechten van bestaande veehouderijen te beperken.

Cultuurhistorisch waardevolle gebouwen De gemeente vindt het behoud van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen belangrijk. Met de Verordening lokaal geurbeleid accepteert de gemeente daarom een lager beschermingsniveau. Ligt een cultuurhistorisch waardevol gebouw buiten de bebouwde kom, dan geldt er een minimale afstand van 25 meter vanaf dat gebouw tot de veehouderij, ook bij nieuwe situaties. Voor nieuwe geuremissiepunten geldt in een dergelijk geval wel de minimale afstand van 50 meter tot de geurgevoelige bestemming. De kans op behoud van deze gebouwen wordt hiermee vergroot. In het bestemmingsplan is vastgesteld welke gebouwen gelden als cultuurhistorisch waardevolle gebouwen (monument of karakteristiek gebouw).
---

12 augustus 2009

grieppandemie