Provincie Noord-Holland

Haarlemmermeer krijgt Waterwolftunnel

21-8-2009

De provincie Noord-Holland heeft de definitieve naam voor de tunnel onder de Ringvaart in de Haarlemmermeer gekozen: Waterwolftunnel. De tunnel maakt onderdeel uit van de omlegging Aalsmeer-Uithoorn, één van de deelprojecten van de nieuwe N201.

In het voorjaar en de zomer van 2009 kon op de website van de N201+ een stem uitgebracht worden op 10 namen. De namen hadden allemaal betrekking op de geografische ligging van de tunnel en/of de historie van het gebied. Uit de vijf meest populaire namen is de uiteindelijke keuze, Waterwolftunnel, gemaakt.

Achtergrond
In de Middeleeuwen waren er tussen Amsterdam, Haarlem en Leiden tenminste drie veenmeren: het Spieringmeer in het noorden, het (oude) Haarlemmermeer in het midden en het Leidsemeer in het zuiden. Door vervening ten behoeve van de brandstofvoorziening van de groeiende steden en hun bedrijvigheid, én als gevolg van golfafslag door slechte of ontbrekende bedijking verdween er steeds meer veenland. De meren smolten omstreeks 1500, na een aantal hevige stormen, samen tot de (nieuwe) Haarlemmermeer, het grootste meer van Holland, met een oppervlakte van bijna 17 duizend hectare. Vanwege het woeste en landvretende karakter vooral bij stormweer - van het meer kreeg het de bijnaam de "Waterwolf".

In 2011 klaar
Er wordt op dit moment nog hard gewerkt aan de voltooiing van de tunnel. Naar verwachting kan hij eind 2011, tegelijk met de omlegging Aalsmeer-Uithoorn, voorzien van zijn nieuwe naam, in gebruik genomen worden.

N201+
De provincie Noord-Holland realiseert de vernieuwing van de N201 in het gebied tussen Hoofddorp en Amstelhoek. In het project wordt samengewerkt met de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, De Ronde Venen, Haarlemmermeer en Uithoorn. De nieuwe weg verbetert de leefbaarheid, bereikbaarheid en verkeersveiligheid in het gebied en levert een bijdrage aan het versterken van de economische kracht van de regio.